Ekonomski rast BiH u prvom kvartalu dva posto

0
1055
Svjetska banka pogoršala izglede ekonomskog rasta BiH

Vijeće ministara upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – maj 2018. godine, u kojoj je konstatirano da je u prvom kvartalu 2018. godine Bosna i Hercegovina ostvarila ekonomski rast od 2% u odnosu na isti period prethodne godine.
Ovo povećanje BDP-a predstavlja nastavak trenda ekonomskog rasta iz prethodne godine, pri čemu je stopa ekonomskog rasta u prvom kvartalu 2018. godine u odnosu na četvrti kvartal 2017. godine iznosila 0,6%.
Rast je ostvaren u okviru svih kategorija izuzev javne potrošnje, koja je smanjena za 0,2%.
U prvih pet mjeseci 2018. godine došlo je do povećanja industrijske proizvodnje od 4,7%, što je bilo praćeno povećanjem broja zaposlenih, kao i izvozom i uvozom robe po dvocifrenim stopama rasta. Porast broja zaposlenih uz blagi rast plaća, kao i realno povećanje prometa u maloprodaji od oko 7% i povećanje neto prihoda od PDV-a od 7,1%, ukazuju na rast privatne potrošnje koja ima najviši udio u strukturi BDP-a.
Ukupan broj zaposlenih u BiH u aprilu 2018. godine iznosio je 795 hiljada i veći je za 2,1% u odnosu na april 2017. godine. Najznačajniji doprinos rastu broja zaposlenih bio je u djelatnostima industrijske proizvodnje, trgovine i pojedinih uslužnih djelatnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here