Ekonomski rast zemalja Zapadnog Balkana u 2018. iznosiće 3,5 posto

0
1214
MMF podigao prognoze ekonomskog rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju

Svjetska banka u svom novom izvještaju procjenjuje da će ekonomski rast na Zapadnom Balkanu u 2018. godini iznositi 3,5 posto.
Procjenjuje se da će Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija ostvariti stope rasta između 2,5 i četiri posto.
U većini zemalja Zapadnog Balkana velik javni dug, koji i dalje raste, praćen je fiskalnim i vanjskim disbalansom, što izglede čini osjetljivim na povećanje troškova finansiranja, ako bi došlo do pooštravanja uslova na finansijskim tržištima. Da bi se rast dugoročno održao, potrebne domaće reforme za poticanje privatnih investicija i izvoza, navode iz Svjetske banke.
Izvještaj također navodi potrebu za većom ekonomskom integracijom u cilju promocije većeg, održivog rasta i poticanja otvaranja radnih mjesta. Istaknuto je da je zaposlenost porasla u pet od šest zemalja regije (u periodu juli 2017. – juli 2018. zaposleno 91.400 radnika) ali da je to znatno manje u odnosu na godinu ranije (214.000 radnih mjesta). Najveći broj novih radnih mjesta je u industriji i uslužnim sektorima.
Za brži ekonomski rast potrebna je veća integracija između zemalja Zapadnog Balkana usmjerena na trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here