Elektroprenos BiH investira milion eura u dalekovode i transformatorske stanice

0
781
Skupština dioničara Elektroprenosa BiH usvojila plan investicija kompanije za 2020. godinu

U sjedištu kompanije Elektroprenosa-Elektroprijenosa a.d. Banja Luka danas je održana 10. redovna sjednica Skupštine akcionara/dioničara. Sjednici su prisustvovali premijer FBiH i predsjedavajući Skupštine akcionara Fadil Novalić, premijer RS i član Skupštine Radovan Višković, te predstavnici Uprave generalni direktor Mato Žarić, v.d. izvršnog direktora za rad i održavanje sistem Cvjetko Žepinić, izvršni direktor za planiranje sistema i inženjering Alaudin Alihodžić i članovi Upravnog odbora kompanije predsjednik Brako Baroš, zamjenik predsjednika Muhamed Mehmedović i član Stipo Buljan.
Na sjednici je usvojena informacija o Planu investicija kompanije za 2020. godinu, koji je usvojen na 49. sjednici Upravnog odbora, a koji će biti dostavljen Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju na odobrenje.
Skupština akcionara dala je saglasnost za ulaganja u objekte preko 1 milion eura. Ovom odlukom odobrene su rekonstrukcije tri postojeće, kao i izgradnja osam novih transformatorskih stanica s priključnim dalekovodima. Odobrena je i izgradnja dva nova dalekovoda, te jedna rekonstrukcija postojećeg, a ova odluka je obuhvatila i nabavku energetskih transformatora i obnavljanje telekomunikacionog sistema.
Na današnjoj sjednici Skupštine akcionara donesena je i Odluka o prestanku mandata članova Odbora za reviziju, zbog isteka perioda na koji su imenovani, a nakon provedene konkursne procedure, na period od tri godine, imenovani su članovi novog saziva.