Energoinvest dobio novi posao u Tanzaniji vrijedan 53 miliona dolara

0
1490
Energoinvest u junu 2020. imao gibitak od 2,58 miliona KM, a u junu 2021. dobit od 184 hiljade KM

Energoinvest d.d. Sarajevo dobio je zvaničnu pismenu obavijest od Elektroprivrede Tanzanije (TANESCO – Tanzania Electric Supply Company) o izboru za najboljeg ponuđača i dodjeli ugovora za izgradnju trafostanica u vrijednosti preko 53 miliona američkih dolara.
Energoinvest će ovaj posao raditi kao nosilac i lider konzorcija u saradnji sa indijskom firmom EMC, odgovornom za dio građevinskih radova.
Projekt je dodijeljen Energoinvestu u oštroj međunarodnoj konkurenciji po osnovu učešća na međunarodnom tenderu na kojem je učestvovalo više od 20 svjetskih kompanija. Ovo je već drugi projekt koji je, pored projekta izgradnje 400 kV dalekovodne mreže u vrijednosti od 39 miliona dolara, u zadnjoj godini Energoinvest dobio od Elektroprivrede Tanzanije, tako da će u narednom periodu, samo u Tanzaniji Energoinvest realizovati posla u vrijednosti od 92 miliona dolara.
Posao finansira African Development Fund (ADF) i Japan International Cooperation Agency (JICA), a investitor je Elektroprivreda Tanzanije (TANESCO). Projekt se odnosi na izgradnju nove trafostanice 400/220/33 kV Arusha, koja će se realizovati po sistemu ključ u ruke, što podrazumijeva projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju trafostanice.