Lex Agrokor ne vrijedi ni u Sloveniji, Sberbank može Agrokoru uzeti dionice Mercatora

0
1590
Ruska Sberbank sada Agrokorove neisplaćene kredite može naplatiti od Mercatora

Lex Agrokor, zakon kojeg je hrvatska vlada usvojila u aprilu ove godine službeno više nije na snazi u Sloveniji. To znači da se ruska Sberbank za Agrokorove neisplaćene kredite može naplatiti od Mercatora.
To proizlazi iz presude tročlanog sudskog vijeća Okružnog suda, koji je odlučio o žalbama Republike Slovenije i Sberbank Europe na odluku okružnog suca Jože Ruparčiča, piše Siol.net.
Sud je priznao žalbu ruskoj banci i poništio odluku o priznavanju ino-procedure insolventnosti ili Lex Agrokor u Sloveniji. Žalba protiv odluke dopuštena je Vrhovnom sudu.
Agrokorova uprava, koja je od slovenskog suda zatražila priznanje statusa insolventnosti, tumačila je da na taj način želi zaštititi svoju imovinu u Sloveniji od eventualne zaplijene, ali da se ništa ne mijenja u vezi s djelovanjem sadašnje Mercatorove uprave.
S druge strane, slovenska vlada je u argumentima za svoju žalbu navela da se hrvatski i slovenski zakoni koji se odnose na insolventnost preduzeća razlikuju te da bi provođenjem Lexa Agrokor u Sloveniji mogao biti ugrožen javni interes i zakonodavna suverenost.
Sberbanka je u julu zaplijenila 18,5 posto dionica Mercatora od kompanije Agrokor Investment, sa sjedištem u Nizozemskoj, koja je u vlasništvu Ivice Todorića. Te su dionice bile založene za kredit od 100 miliona eura koji je Sberbank početkom godine dao Agrokoru, prenosi Index.hr.
Pretpostavlja će da će se Sberbanka sada pokušati dalje naplatiti za milijardu eura kredita koji je dao Agrokoru.
I Kantonalni sud u Sarajevu jučer je odbio priznati lex Agrokor u Bosni i Hercegovini.