ESV KS: Nezaposleni neće doživotno moći biti na birou za zapošljavanje

0
912
Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo

Novim zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo nezaposleni neće moći doživotno biti na birou za zapošljavanje i odbijati poslove, a istovremeno raditi nacrno.
Ovo je novinarima kazala predsjedavajuća Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović uoči održavanja tematske sjednice ESV-a.
Ona je dodala da će o nacrtu ovog zakona biti održana i tematska sjednica nakon čega će biti upućen u vladu i skupštinu, što očekuje da se desi uskoro.
Predstavnik Udruženja poslodavaca Safudin Čengić istakao je da su pripremili određene sugestije na nacrt zakona od kojih je najvažnija da Služba za zapošljavanje bude posrednik u zapošljavanju između nezaposlenih i poslodavaca, a ne socijalna služba. Dodao je da bi evidencijama nezaposlenih trebali biti samo oni koji aktivno traže posao i spremni su na dokvalifikaciju i prekvalifikaciju kako bi došli do posla.
Također, članovi ESV KS su kazali da će nastojati da se iz Službe za zapošljavanje isključi zdravstvena zaštita jer smatraju da tu obavezu trebaju preuzeti druge organizacije.