EU i eurozona: Pad proizvođačkih cijena u junu

0
4819
Promet industrije na domaćem tržištu pao je za 0,5%, a na stranom tržištu porastao 3

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Evropskoj uniji i eurozoni u junu su na mjesečnom nivou dodatno smanjene, dok su na godišnjem nivou rasle po najnižim stopama u ovoj godini, podaci su statističkog ureda EU-a, Eurostata.
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u junu su pale za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su smanjene 0,4 posto.
I u 19-članoj eurozoni cijene su pale za 0,1 posto u odnosu na maj, kada su smanjene za revidiranih 0,3 posto. Prva procjena za maj pokazivala je pad cijena od 0,4 posto.
Pad cijena ponajviše je rezultat pada cijena energenata, za 0,7 posto u EU i za 0,3 posto u eurozoni, kao i pada cijena intermedijarnih proizvoda, za 0,1 posto u EU i za 0,2 posto u eurozoni.
Ako se isključe energenti, proizvođačke cijene ukupne industrije na mjesečnom nivou su ostale nepromijenjene u EU i eurozoni.
Najveći pad cijena među zemljama članicama zabilježen je u Grčkoj za 1,3 posto. Slijede Danska i Nizozemska, gdje su smanjene za po 1,1 posto, te Irska s cijenama nižim za jedan posto.
Cijene su porasle u Latviji za 0,7 posto, u Italiji za 0,4 posto, na Kipru 0,2 posto i na Malti za 0,1 posto.
U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u junu ove godine smanjene za 0,7 posto prema mjesecu ranije, kada je njihov pad na mjesečnom nivou iznosio 0,6 posto, prenosi Hina.