EU: Mobiteli i tableti morat će imati procjenu da li je njihova popravka isplativa

0
121
Mobiteli i tableti će morati imati ocjenu 'popravljivosti' - da li nam je isplativa popravka uređajapaljenje i gašenje telefona

Evropska komisija predložila je uredbu prema kojoj će uređaji, kao što su mobilni telefoni i tableti, morati da prikazuju informacije o svojoj energetskoj efikasnosti, dugoročnosti baterije, zaštiti od prašine i vode te otpornosti na slučajne padove. Pored ovoga, uređaji će morati da pokazuju i ocjenu ‘popravljivosti’, odnosno da li nam je isplativa popravka uređaja.
Mobilni telefoni i tableti proizvedeni po pravilima EU uštedjet će do 2030. godine skoro 14 teravat sati energije svake godine, objavila je Evopska komisija.
Nova pravila omogućit će optimizovano korišćenje kritičnih sirovina i olakšati njihovu reciklažu. Proizvodi će imati već dobro poznatu energetsku naljepnicu sa A-G skalom.
Evropska komisija je definisala nova pravila kako bi pomogla potrošačima da budu informisani o održivim mogućnostima kada su u pitanju mobilni telefoni, tableti, u okviru postojeće regulacije EU u vezi sa energijom.
Baterije bi prema Uredbi, trebalo da izdrže najmanje 800 ciklusa punjenja i pražnjenja uz zadržavanje najmanje 80 posto svog početnog kapaciteta. Pravila o demontaži i popravci, u okviru Uredbe, obavezuju proizvođača uređaja da kritične rezervne dijelove stave na raspolaganje serviserima u roku od pet do 10 radnih dana, a do sedam godina nakon što proizvod izađe na tržište EU.
Takođe, nadogradnja operativnog sistema moći će da se obavi najamnje pet godina nakon što proizvod bude na tržištu.
Ova pravila o energetskom obilježavanju će biti dostavljena Evropskom parlamentu i Evropskom Savjetu na period od dva mjeseca, nakon čega će biti i formalno usvojena ukoliko ne bude bilo prigovora na tekst. Nakon stupanja na snagu, predviđa se prelazni period od 21 mjesec prje nego što uslovi postanu primjenjivi.
Uz pomoć ovih politika i uredbi, kada se uključe mali i srednji kućni aparati kao što su mašine za pranje veša, frižideri ili ventilacione jedinice, štede se energija, potrošnja vode, smanjuje emisija određenih gasova ali i efikasnost materijala, piše portal Nova ekonomija. Procjene koje je Evropska komisija dala, pokazuju da su potrošači uštedjeli više od 63 milijarde eura u 2020. zahvaljujući ovim politikama.