EU otvara granice prema Zapadnom Balkanu od 1. jula

0
749
Hrvatska dobila jednoglasnu podršku za punopravno članstvo u šengen zoni

Nakon što je predložila da do 15. juna ukine sve restrikcije za putovanje unutar EU i država Šengenske zone, Evropska komisija je preporučila da se građanima država Zapadnog Balkana ukinu restrikcije za putovanje u Evropsku uniju od 1. jula, jer smatra da je u tim državama epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU.
Preporuka o otvaranju granica prema regionu je u skladu sa najavom Evropske komisije da će uključiti što je moguće više države Zapadnog Balkana u implementaciju smjernica za ukidanje mjera restrikcija uvedenih u borbi protiv pandemije virusa Covid-19.
Za ostale države, EK predlaže da se odluke donose pojedinačno uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u tim zemljama, uključujući i kapacitete testiranja i praćenja zaraženih, te odluke tih država o restrikcijama za države EU, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).
Unutrašnje i vanjske granice EU su zatvorene u drugoj sedmici marta u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.
Evropska komisija je zemljama članicama također predložila ponovno otvaranje konzularnih i diplomatskih predstavništva za izdavanje viza, uz posebne mjere zaštite poput izbjegavanja fizičkog kontakta, poticanje slanja zahtjeva poštom ili elektronski kao i druge mjere.