EU sa 11,78 miliona eura finansira izgradnju dinice Tarčin – Ivan

Grant sredstvima EU bit će finansirani radovi na izgradnji nove dionice duge oko 4,9 kilometara

0
506
Tunel Ivan je dvocijevni tunel sa po dvije trake i proći će kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Evropske unije vrijedan 11,78 miliona eura za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan na Koridoru 5c.
Ovaj ugovor o grantu potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid-19.
Zahvaljujući ovim grant sredstvima EU bit će finansirani radovi na izgradnji nove dionice autoceste dužine oko 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin – ulaz u tunel Ivan.
Ministar Bevanda ocijenio je da je ovo projekt koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje jer je dio Panevropskog koridora 5c koji vodi ka Jadranskom moru.
“Ovo je projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratit će udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M17 s Koridorom 5c. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja izgradnjom ove moderne ceste otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita okoliša”, izjavio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.
Projekt će implementirati JP Autoceste Federacije BiH, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).