EU za podršku centralnim bankama na Zapadnom Balkanu izdvojila 2 miliona eura

0
950
Iako ECB podiže stope najbržim tempom u istoriji, do sada nije uspjela dovesti inflaciju ni blizu cilja od 2%

Njemačka savezna banka (Deutsche Bundesbank), zajedno sa 17 nacionalnih centralnih banaka Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB) i Evropskom centralnom bankom (ECB), danas je pokrenula program koji finansira EU za podršku centralnim bankama i agencijama za nadzor banaka u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana.
Program je namijenjen centralnim bankama Albanije i Bosne i Hercegovine, te agencijama za bankarstvo FBiH i RS, zatim centralnim bankama Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Cilj programa je da se dodatno ojačaju institucionalni kapaciteti institucija krajnjih korisnika, prvenstveno kroz jačanje njihovih analitičkih i alata za kreiranje politika, te kroz prenos najboljih međunarodnih i evropskih standarda u nacionalne prakse. Za ovaj program Evropska unija je iz svog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) izdvojila 2 miliona eura.
Povodom prvog sastanka Upravnog odbora Programa održanog danas u Narodnoj banci Austrije (OeNB), voditelj programa ispred Deutsche Bundesbank, Martin Dinkelborg, kazao je da je ovom zajedničkom inicijativom, zajednica centralnih banaka u EU spremna podržati kolege na Zapadnom Balkanu u njihovim nastojanjima da uvedu najviše standarde, za dobrobit njihovih zemalja i ljudi.
Direktorica Odjela za ekonomske analize i istraživanje OeNB, Doris Ritzberger-Grünwald, istakla je važnost regionalnog programa za kontinuirani prosperitetni ekonomski razvoj regije. Osim toga, ona je pozdravila zajednički pristup nacionalnih centralnih banaka i ECB-a koji će dati svoj doprinos programu.
“Cilj programa je poboljšanje ekonomskog upravljanja na Zapadnom Balkanu i, u dugoročnoj perspektivi, pružanje podrške njihovim institucijama za eventualno članstvo u EU, u ovom slučaju članstvo u ESCB”, rekao je Andreas Papadopoulos, savjetnik za ekonomska pitanja u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.
U naredne dvije godine, Deutsche Bundesbank će zajedno sa 17 nacionalnih centralnih banaka i uz doprinos ECB-a, organizovati intenzivni regionalni program obuke o ključnim pitanjima centralnog bankarstva i supervizije.
Osim toga bit će organizirane i dvije radionice za vođenje politika, za one koji donose odluke po pitanju sanacije loših kredita i upravljanja.
Takođe, pored regionalnih treninga, kroz program će se finansirati i provedba bilateralnih mjera koje će se utvrditi na sastancima Upravnog odbora Programa.