EU4Business: 35 bh. kompanija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru unaprijedilo poslovanje

0
325
EU4Business projekat organizovao panel diskusiju o modernizaciji u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

EU4Business projekat Evropske unije organizovao je danas u Čelincu panel diskusiju o temi ‘Značaj modernizacije prerađivačkih kapaciteta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru – izazovi i perspektive’ uz propratnu promociju proizvoda uspješno realizovanih investicija EU4Business projekta.
U okviru događaja predstavljene su kompanije koje su dobile bespovratna sredstva u sklopu EU4Business projekta: Vinarija Jungić – Čelinac (sektor vinarstva), Vimar – Visoko (sektor mesne industrije), Eko sir Puđa – Livno (sektor mljekarstva), Farmavit – Ljubinje (sektor povrća), Poljorad (sektor mljekarstva), MI Trivas – Prnjavor (sektor mesne industrije). Bespovratnim sredstvima kroz projekat EU4Business, ukupno su podržane 82 kompanije širom BiH. Mapa svih korisnika je dostupna na linku https://eu4business.ba/en/interactive-map/
Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Ellero istakao je da Evropska unija pruža podršku bh. kompanijama kako bi postali konkurentniji na tržištu, s posebnim fokusom na digitalizaciju i zelenu agendu njihovog poslovanja.
“Podrška malim i srednjim preduzećima jedan je od najvažnih zadataka Evropske unije u BiH. U poljoprivredno prehrambenom sektoru smo podržali ukupno 35 korisnika sa oko 3 miliona eura, što je omogućilo otvaranje preko 90 novih poslova od čega je preko 50% žena. Nastavljamo podržavati razvoj poljoprivrednog sektora u BiH, izdvajajući oko 30 miliona eura”, istakao je Ellero.
Ismar Ćeremida, projektni menadžer EU4Business projekta kazao je da podrška EU4Business projekta posebno važna za sektor poljoprivrede BiH koja kroz približno 7 procenata doprinosi bruto nacionalnom dohotku te ima snažnu ulogu za razvoj privrede BiH.
Ovaj događaj bio je izuzetna prilika za predstavnike institucija, kompanija, partnerskih organizacija i medija da se bliže upoznaju sa EU4Business podrškom za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i sa inovativnostima, te uspjehom koji podržane kompanije ostvaruju uz podršku Evropske unije na tržištu.
Projekte provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Češkom razvojnom agencijom (za EU4AGRI) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO) (za EU4Business).