Euro-Asfalt će graditi dionicu autoceste Putnikovo Brdo – Medakovo, dugu 8,5 km

Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 167 miliona eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca

0
601
Potpisan ugovor za izgradnju dionice autoceste Putnikovo Brdo - Medakovo

KU sjedištu JP Autoceste Federacije BiH u Mostaru danas je potpisan ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru 5c, dionica Putnikovo Brdo – Medakovo dužine 8,5 kilometara.
Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Jasmin Bučo, direktor kompanije Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija i Salih Kovačević iz Euro-Asfalta.
Vrijednost ugovorenih radova iznosi 167.062.555,93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.
Na dionici Putnkovo Brdo – Medakovo će se graditi: šest mostova, jedan cut&cover tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje, čeono naplatno mjesto, te jedan centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti. Također, dio projekta je i regulacija rijeke Usore u dužini potrebnoj za izvođenje predmetne dionice autoceste na Koridoru 5c, regulacija rijeke Tešanjke, izmještanje postojeće magistralne ceste M-4, dužine 8,5 kilometara te rekonstrukcija lokalnih cesta.
“Sa potpisivanjem ugovora za izgradnju autoceste na dionici Putnikovo brdo – Medakovo imamo u izgradnji sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste. Planiranom dinamikom u naredne dvije godine će u prometu biti novih 23 kilometra autoceste na sjeveru Koridora 5c, a u ovoj i narednoj godini će se započeti izgradnja novih 85 kilometara autoceste u vrijednosti 3,5 milijardi eura. U narednih 15 do 20 dana potpisat ćemo ugovor za izgradnju 22 kilometra autoceste za dionicu Medakovo – Ozimice. Do kraja godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora 5c, odnosno ukupno 50 kilometara”, naglasio je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.
Izgradnja ove dionice će se finansirati sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Pogledajte kako će izgledati dionica Putnikovo Brdo – Medakovo: