Euro NCAP: Tesla Model Y najsigurniji je od svih do sada testiranih

0
184
Teslin gradski SUV dobio je najbolje ocjene Euro NCAP-a prema novim, strožim pravilima

Evropski program testiranja sigurnosnih karakteristika novih automobila, Euro NCAP, objavio je rezultate testa za Teslin Model Y – 2022. godišta. Ovaj električni gradski SUV s 5 vrata zaslužio je na nizu standardiziranih testova maksimalnih pet zvjezdica, a i u svakoj od četiri glavne kategorije ocijenjen je vrlo visokim ocjenama.
Zahvaljujući tome, smjestio se, s ukupnih 92%, na sam vrh liste automobila testiranih prema novom, značajno strožem protokolu testiranja, uvedenom prije dvije godine. Time je s trona skinuo Lexus NX i Subaru Outback, oba s ukupnom ocjenom 89%.
Model Y je za zaštitu odraslih putnika u vozilu ocijenjen s 97%, što je najviše od svih do sada testiranih automobila po novom protokolu. U kategoriji zaštite djece u vozilu dobio je vrlo visokih 87%, dok je najnižu ocjenu – ali i dalje prilično dobrih 82% – zaradio u zaštiti drugih ranjivih sudionika u prometu.
U kategoriji aktivnih sistema pomoći vozaču Teslin Model Y također je najbolji od svih do sada ocijenjenih vozila, s ukupnom ocjenom od čak 98%.

Teslin Model Y dobio je vrlo visoke ocjene u svim kategorijama testa

Jedine zamjerke ovom modelu su nedostatak zračnih jastuka za koljena i onih bočnih, u visini zdjelice i prsa za putnike straga. Tu je i izostanak Isofix učvršćivača na suvozačkom sjedalu te aktivni prednji poklopac koji bi ublažio nalet na pješaka ili biciklista, piše Autonet.hr.
Kao iznimno dobri ocijenjeni su sistem kamera Tesla Vision, za prepoznavanje prometnih situacija te s njime povezani sistem automatskog kočenja.