Evropi treba najmanje 3 miliona EV punionica do 2030. godine

0
387
15 evropskih zemalja imalo je najveći udio EV u prodaji novih automobila u 2020.

Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) objavilo je kako pristaje na ambiciozne ekološke ciljeve Evropske unije zacrtane do 2030. godine, ali samo ako državna ulaganja u punionice strujom i vodikom budu pratile razvoj industrije.
Evropska unija postavila je ambiciozne ekološke ciljeve koji uvjetuju masovni prelazak na električne automobile, njih barem 30 miliona, do 2030. godine. Prilikom donošenja ovih planova predstavnici ACEA izjavili su kako je, s obzirom na trenutnu situaciju, ovakav cilj vrlo daleko od stvarnosti.
No, sada su svoje stavove korigirali i poručili predstavnicima EU kako nisu protiv ekoloških ciljeva – ali da je za njihovo ispunjenje potrebno zadovoljiti i određene preduvjete. Primarno, tu se misli na državna ulaganja u infrastrukturu, primarno punionice struje i vodika, koje bi olakšale prelazak na alternativna goriva u cestovnom prometu. Nužno je, kažu, dovesti u vezu ciljeve s redukcijom emisija CO2 s ulaganjima u punionice na nivou svake zemlje, piše Autonet.hr.
Kako bi se cilj smanjenja emisija od čak 37,5% u Evropi mogao ostvariti, do 2030. godine potrebno će biti da diljem EU bude postavljeno 3 miliona javnih punionica. Trenutno ih je oko 225 hiljada. Automobilski sektor trenutno je najveći privatni ulagač u istraživanje i razvoj u EU, s godišnjim ulaganjima od 60,9 milijardi eura, pa se nadaju da će EU to prepoznati i početi snažnije ulagati u infrastrukturu koja im je nužna za daljnji razvoj.