Evropska centralna banka osnovala radnu grupu za digitalni euro

0
498
Euro bi 2026. mogao dobiti digitalnog 'dvojnika', stablecoin koji se razvija u ECB-u

Evropska centralna banka (ECB) osnovala je službenu radnu savjetodavnu grupu (Market Advisory Group) koja će imati zadatak baviti se projektom digitalnog eura. Članovi ove grupe bit će 30 iskusnih profesionalaca iz bankarskog i finansijskog sektora koji će proučavati situaciju i davati savjete Eurosystemu, koji se sastoji od ECB i nacionalnih banaka država članica EU, u kojima je prihvaćen euro kao zajednička valuta.
Članovi Eurosystema nastavit će s drugim pripremama za digitalni euro, anketirat će javnost i trgovce, provoditi istraživanja i održavati tehničke radionice s predstavnicima finansijskog sektora, prenosi Bug.hr.
ECB je ranije pojasnio kako digitalni euro ne bi bio kriptovaluta ili stablecoin poput postojećih rješenja, već prava digitalna zamjena za novčanice. Trebao bi biti jednostavan, univerzalno prihvaćen, siguran, bez rizika, ali ne bi zamijenio gotovinu već joj bio nadopuna. Mogao bi se koristiti u ekstremnim situacijama, primjerice ako ljudi zbog pandemije ne budu više toliko skloni fizičkim novčanicama i kovanicama.