Evropska ekonomija pala u četvrtom kvartalu 2020. za 0,5%

0
350
Najveći rast (35,5%) bruto dodane vrijednosti u 2021. zabilježen je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu

Bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije i eurozone pao je u četvrtom tromjesečju 2020., odražavajući posljedice novog vala pandemije koronavirusa i mjera kojima su ga vlade nastojale suzbiti.
Prema novim preliminarnim procjenama Eurostata, ekonomija EU oslabila je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu 0,5% u usporedbi prethodna tri mjeseca kada je imala rast od 11,5%.
U eurozoni poslovne aktivnosti su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca smanjene 0,7% u odnosu na prethodno tromjesečje kada su porasle 12,4%, također najsnažnije otkada je evropski statistički ured počeo objavljivati podatke.
Eurostat je raspolagao podacima 11 zemalja-članica, koji pokazuju da je u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca najsnažnije pala ekonomija Austrije, za 4,3 posto. Slijede Italija s padom aktivnosti za 2%, te Francuska s padom od 1,3%. Najveći rast BDP-a imala je Litva, za 1,2%, dok je ekonomija Njemačke gotovo stagnirala. Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni, prenosi Hina.
Na godišnjem nivou BDP EU pao je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 4,8%, nakon 4,2% smanjenja u prethodnom tromjesečju, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Eurostata.
U eurozoni je BDP smanjen 5,1%, nakon 4,3% pada u periodu juli-septembar 2020.