Evropska komisija poslala dodatna pitanja BiH

0
641
Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij

Evropska komisija proslijedila je danas dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, saopćila je Direkcija za evropske integracije.
Dodatna pitanja čine 20 pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. Sličan omjer dodatnih pitanja u Upitniku imale su i države u regionu.
Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje o socijalnoj politici i zapošljavanju (43), zatim transportnoj politici (39), te obrazovanju i kulturi (36).
Prva aktivnost Direkcije za evropske integracije bit će prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika. Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zatim će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore Bosne i Hercegovine.
U nastavku realizacije ovog posla, doprinose nadležnih institucija tehnički će finalizirati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija. Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here