RS: Osiguravajuća društva lani ostvarila neto dobit od 28,68 miliona KM

0
1230
Neto plate u martu realno su manje za 2,5% u odnosu na prethodni mjesec

Osiguravajuća društva sa sjedištem u Republici Srpskoj u 2017. godini su ostvarila 28,68 miliona KM neto dobiti, a njihovi troškovi na osnovu isplaćene odštete iznosili su 63,7 miliona KM.
U izvještaju Agencije za osiguranje RS za prošlu godinu navedeno je da su 12 društava za osiguranje ukupno ostvarila neto dobit u iznosu od 30,29 miliona, dok su dva imala gubitak od 1,61 milion KM. Osiguravajuća društva su 2016. godinu završila sa neto dobiti od 14,89 miliona KM. Tada je deset društava imalo dobit od 22,80 miliona, dok su četiri uknjižila gubitak od 7,91 milion maraka, piše Glas Srpske.
Obračunata premija na tržištu osiguranja RS u 2017. godini iznosila je 213,3 miliona KM i veća je za 7,6 odsto u odnosu na 2016. godinu. Premija neživotnog osiguranja porasla je za 7,8, a životnog za 6,7 odsto.
Učešće obaveznog osiguranja u ukupnoj premiji iznosi 64,6 odsto, saopćeno je iz Agencije za osiguranje RS.
Osiguravajuće kuće isplatile su lani 55,9 miliona KM na osnovu obaveza iz ugovora o neživotnom osiguranju, što je za četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Na osnovu ugovora o životnom osiguranju isplaćeno je još 7,8 miliona KM odštete i ona je porasla za 1,8 odsto.
U Agenciji za osiguranje RS ocjenjuju da je tržište lani ostvarilo bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu, te da ove godine očekuju još bolje rezultate.
Gubitak u 2017. imalo je banjalučko Wiener osiguranje, koje je godinu završilo u minusu od 1,24 miliona KM, što je znatno manje u odnosu na prethodnu, kada je gubitak iznosio skoro šest miliona KM.
Turbulencije koje su pogodile banjalučko Krajina osiguranje nakon što su kroz dokapitalizaciju njegovi većinski vlasnici postali Naven Agarval i Gupta Nete ostavile su posljedice na njegovo poslovanje i na kraju prošle godine uknjižen je minus od 370 hiljada KM. Situacija je ipak nešto povoljnija u odnosu na prethodnu godinu, kada je Krajina osiguranje imala gubitak od 1,11 miliona KM.

Dobrovoljno osiguranje

Izvještaj Agencije za osiguranje RS prvi put sadrži i stanje u oblasti dobrovoljnog penzijskog osiguranja jer je lani počelo sa radom prvo društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom. Prva uplata u Evropski dobrovoljni penzijski fond izvršena je 30. novembra, a do kraja prošle godine doprinos je uplatilo 16 članova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here