Facebook potresa velika afera, dionice pale oko 40 milijardi dolara

Otkriveno je kako je britanska kompanija Cambridge Analytica neovlašteno koristila podatke 50 miliona Facebookovih korisnika kako bi utjecala na američke predsjedničke izbore

0
1342
Facebook u velikim problemima, zbog najavljenih istraga pala im vrijednost dionica

Facebook ovih dana potresa jedna od većih afera. Otkriveno je kako je britanska kompanija Cambridge Analytica neovlašteno koristila podatke 50 miliona Facebookovih korisnika kako bi napravila marketinški alat za predviđanje američkih predsjedničkih izbora 2016. na kojima je Donald Trump postao novi američki predsjednik.
Navodi se kako je pomoću alata kompanije Cambridge Analytica moguće odrediti političke preferencije korisnika društvenih mreža te im potom plasirati ciljane oglase, dezinformacije, lažne vijesti i drugi sadržaj te u konačnici utjecati na njihovo glasanje na izborima.
Navodno se ova metoda koristila u 200 različitih izbora diljem svijeta, uključujući i Brexit, referendum kojim su Britanci odlučivali hoće li ili ne napustiti EU. Sve je zakuhao Aleksandr Kogan, ruski profesor psihologije. Njemu je Facebook za potrebe istraživanja dopustio prikupljanje podataka putem aplikacije koju je koristilo oko 270 hiljada ljudi. Prikupljene podatke je potom neovlašteno proslijedio analitičkim firmama među kojima je i Cambridge Analytica, a koja ih je iskoristila za izradu navedenog alata.
Iz Cambridge Analytica početkom ove sedmice odbacili su sve navode koji im se stavljaju na teret te napominju kako se u svom radu koriste samo podacima koje su dobili na pošten i legalan način. No, čini se kako ova izjava nije dovoljna kako bi se cijela afera pomela pod tepih. Facebookovci su navodno znali za ovaj problem još 2015. godine zbog čega su tražili brisanje tih podataka što Cambridge Analytica očito nije učinila, piše Bug.hr.
Facebook je ubrzo po izbijanju ove afere zabranio pristup podacima svojih korisnika kompaniji Cambridge Analytica, ali i zviždaču koji je ukazao na cijeli ovaj problem – Christopheru Wylieu i to na svim mrežama pod njihovom nadležnosti – Facebooku, WhatsAppu i Instagramu.
Inače, Christopher Wylie je bivši zaposlenik Cambridge Analytice i jedan od autora spornog alata kojim je ova analitička firma navodno izradila psihološke profile za čak 230 miliona Amerikanaca. Stoga ne čudi što pojedinci, poput Briana Actona (osnivača WhatsAppa) pozivaju Facebookove korisnike na brisanje njihovih profila.
Brojni regulatori najavili su pokretanje službenih istraga oko ovih navoda što se negativno odrazilo i na vrijednost Facebookovih dionica koje su ovog ponedjeljka pale za gotovo 7%. Time je Facebook izgubio gotovo 40 milijardi dolara, a njegov CEO, Mark Zuckerberg gotovo 5 milijardi dolara. No, to nisu i konačni gubici. Ako se dokažu optužbe koje im se stavljaju na teret (krađa podataka) Facebook i Cambridge Analytica mogli bi platiti i kaznu u visini do 2 milijarde američkih dolara.

Zuckerberg priznao grešku, najavio velike promjene

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg priznao je grešku u skandalu sa kompanijom Cambridge Analytica, objavio je BBC.
Najveća društvena mreža i jedna od najvećih kompanija na svijetu je dozvolila konsultantskoj kući da kupi lične podatke oko 50 miliona korisnika, koji su onda kasnije korišteni za plasiranje političke kampanje, vjerovatno tokom američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.
Zuckerberg je objavio da će Facebook uvesti promjene koje će otežati trećim licima prikupljanje podataka njihovih korisnika.