FAO: Cijena hrane u svijetu pale treći mjesec zaredom, u aprilu pad 3,4%

0
836
FAO indeks cijena hrane sada je samo 0,3 posto veći nego godinu dana ranije

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su i u aprilu, treći mjesec zaredom, jer su ekonomski i logistički uticaji pandemije Covid-19 rezultirali značajnim smanjenjem potražnje za mnogim proizvodima, navodi se u najnovijem izvještaju Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Prema podacima FAO, koje je analizirao poslovni portal Profitiraj.ba, indeks cijena hrane, koji prati međunarodne cijene prehrambene robe koja se najviše trguje, u aprilu je prosječno iznosio 165,5 bodova, što je oko 3,4 posto niže u odnosu na prethodni mjesec i tri posto niže u odnosu na april 2019. godine.
FAO indeks cijena šećera dostigao je 13-godišnji minimum, smanjujući se za 14,6% u odnosu na mart, kada je zabilježio još veći mjesečni pad. Kolapske međunarodne cijene sirove nafte smanjile su potražnju za šećernom trskom za proizvodnju etanola, preusmjeravajući proizvodnju na proizvodnju šećera i na taj način proširujući izvozne dostupnosti. U međuvremenu, mjere zatvaranja u velikom broju zemalja dovele su do dodatnog pritiska na smanjenje potražnje.
FAO indeks cijena biljnog ulja smanjio se u aprilu 5,2%, što je sniženo padom vrijednosti palmi, soje i uljane repice. Smanjena potražnja za biogorivima igrala je ulogu, kao i opadajuća potražnja iz prehrambenog sektora, zajedno s većom od očekivane proizvodnje palminog ulja u Maleziji i drobljenjem soje u SAD.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 3,6%, a cijene maslaca i mlijeka u prahu zabilježile su dvocifren pad uslijed povećane izvozne dostupnosti, povećanja zaliha, slabe potražnje za uvozom i smanjene prodaje restorana na sjevernoj polutki.
FAO indeks cijena mesa opao je 2,7%. Djelomični oporavak uvozne potražnje iz Kine nije bio dovoljan da uravnoteži pad uvoza negdje drugdje, dok su glavne zemlje proizvođači pretrpjele logistička uska grla i snažan pad potražnje iz sektora prehrambenih usluga.
FAO indeks cijena žitarica opao je samo neznatno, jer su svjetske cijene pšenice i riže znatno porasle, dok su cijene kukuruza naglo pale. Cijene riže porasle su za 7,2% u odnosu na mart, uglavnom zbog privremenih izvoznih ograničenja od Vijetnama koja su kasnije ukinuta, dok su cijene pšenice porasle za 2,5% zbog bržeg punjenja izvozne kvote iz Ruske Federacije.

Proizvodnja pšenice ostaje stabilna

FAO je objavio svoje prve prognoze globalne ponude i potražnje pšenice u marketinškoj sezoni 2020/21. Prognozira se svjetska proizvodnja na 762,6 miliona tona, što je u velikoj mjeri u skladu s nivoom iz 2019., a očekivanja manjih žetvi u Evropskoj uniji, sjevernoj Africi, Ukrajini i SAD gotovo će nadoknaditi veće urod u Australiji, Kazahstanu, Ruskoj Federaciji i Indiji.
Procjenjuje se da će zalihe pšenice do kraja sezone usjeva u 2021. porasti na 274,5 miliona tona, potaknute znatnim porastom predviđenim u kineskim zalihama, dok se predviđa da će se u ostatku svijeta globalne zalihe smanjiti za gotovo 5%, na njihov najniži nivo od 2013.
FAO je i ove godine predvidio snažnu proizvodnju kukuruza u Argentini, Brazilu i Južnoj Africi, gdje će uskoro početi žetva.