FAO: Cijene hrane u svijetu u januaru porasle 4,3%

FAO indeks cijena hrane popeo se za 4,3 posto na najviši nivo od jula 2014. godine, dok će svjetske zalihe žitarica naglo pasti

0
395
Benchmark FAO Indeks cijena hrane pokazuje pad cijena žitarica, ulja i šećera

Globalne cijene hrane porasle su u januaru osmi mjesec zaredom, potpomognute rastom cijena žitarica, biljnim uljima i šećerom, saopćila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
FAO-ov indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se trguje, u prosjeku je iznosio 113,3 boda u januaru, što je porast od 4,3 posto u odnosu na decembar 2020. i najviši nivo od jula 2014. godine.
FAO indeks cijena žitarica imao je nagli rast od 7,1% mjesečno, predvođen međunarodnim cijenama kukuruza, koje su porasle za 11,2% i sada su 42,3% iznad nivoa iz januara 2020. godine, što odražava sve veću globalnu ponudu usljed značajnih kupovina iz Kine i nižu od očekivane procene proizvodnje i zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i privremena obustava registracije izvoza kukuruza u Argentini.
Cijene pšenice porasle su za 6,8%, vođene snažnom globalnom potražnjom i očekivanjima smanjene prodaje Ruske Federacije kada se izvozna carina na pšenicu udvostruči u martu 2021. FAO indeks cijena biljnog ulja povećao se za 5,8% na najviši nivo od maja 2012.
FAO indeks cijena šećera bio je 8,1% veći nego u decembru, jer je velika globalna potražnja za uvozom potakla zabrinutost zbog slabije dostupnosti uslijed pogoršanja izgleda za usjeve u Evropskoj uniji, Ruskoj Federaciji i Tajlandu, kao i sušnijih vremenskih prilika u Južnoj Americi.
FAO indeks cijene mliječnih proizvoda povećao se za 1,6%, potpomognut visokom kupovinom Kine uoči novogodišnjih praznika u zemlji usred sezonski nižih zaliha za izvoz na Novom Zelandu.
FAO indeks cijena mesa porastao je za 1% u odnosu na decembar, predvođen brzim globalnim uvozom mesa peradi, posebno iz Brazila, usred izbijanja ptičje gripe koja ograničava proizvodnju i izvoz iz nekoliko evropskih zemalja.

Zalihe žitarica smanjit će se za 2,2%

FAO je danas objavio i Pregled sakupljanja i potražnje žitarica. Globalno, korištenje žitarica u 2020/21. godini sada se predviđa na 2.761 miliona tona, što je 52 miliona tona više u odnosu na prethodnu sezonu. Procjenjuje se da će upotreba pšenice i pirinča širom svijeta porasti za 0,7%, odnosno 1,8%, tokom naredne godine.
Prognozira se da će se svjetske zalihe žitarica smanjiti za 2,2% na 801 milion tona, što je njihov najniži nivo u posljednjih pet godina. To bi smanjilo svjetski omjer zaliha i upotrebe žitarica na 28,3%, što je sedmogodišnji minimum.
Svjetska trgovina žitaricama u 2020/21. godini sada se predviđa na 465,2 miliona tona, što je povećanje od 5,7% u odnosu na rekordan nivo iz prošle sezone. Povećane procjene odražavaju velike kupovine kukuruza od strane Kine, posebno od SAD-a.