Faznu izgradnju autoceste Tuzla – Brčko – Orašje započeti u 2022.

0
230
Džafić, Bešić i Lukanović razgovarali o izgradnji autoceste Tuzla – Brčko – Orašje

Izvršni direktor Sektora za projektovanje i građenje Ešef Džafić je u operativnom uredu JP Autoceste FBiH u Sarajevu održao radno-konsultativni sastanak sa ministarom trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Hamzom Bešićem i pomoćnikom ministra za saobraćaj Nenadom Lukanovićem.
Sastanak je organizovan sa ciljem finaliziranja postignutih dogovora između delegacija Vlade FBiH i delegacije Vlade TK.
Cilj je saobraćajno povezivanje Tuzlanskog kantona sa sjeverom Bosne i Hercegovine i dalje sa Evropskom unijom modernom saobraćajnicom, odnosno autocestom Tuzla – Brčko – Orašje, kao dijelom buduće autoceste na cestovnom koridoru Sarajevo – Beograd.
Nakon više održanih sastanaka predstavnika JP Autoceste FBiH, predstavnika Vlade FBiH i predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona usaglašeno je da se prihvati trasa koja je definisana Idejnim projektom iz 2010. godine, te da se u skladu s tim nastavi sa daljim aktivnostima na projektu.
Zaključeno je da se u što kraćem roku iznađe mogućnost fazne gradnje autoceste Tuzla – Orašje, odnosno da izgradnja počne u 2022. godini.
Uzimajući u obzir međunarodni značaj povezivanja Beograda i Sarajeva i dinamiku kojom teče izgradnja ove autoceste u Republici Srbiji kao i sam značaj ove saobraćajnice za Tuzlanski kanton, JP Autoceste FBiH je putem resornog ministarstva u Vladi FBiH dostavilo Informaciju sa preporukom Vladi FBiH da donese u što kraćem roku Odluku o načinu finansiranja i gradnje autoceste Tuzla – Brčko – Orašje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here