FBiH: Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u decembru 2020. porasle 1,7%

0
232
U decembru je promet energije imao rast od 6,5 posto

U decembru 2020. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Federaciji BiH su porasle za 1,7% u odnosu na prethodni mjesec.
Posmatrano prema Glavnim industrijskim grupacijama, cijene su porasle u grupacijama Energije za 7,2% i Intermedijarnih proizvoda osim energije za 0,7%. Cijene su pale u grupaciji Kapitalnih proizvoda za 0,4%. U ostalim grupacijama cijene se u prosjeku nisu mijenjale.
Posmatrano prema područjima Klasifikacije djelatnosti, cijene su porasle u područjima Proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 12,5% i Prerađivačke industrije za 0,3%. Cijene su pale u području Vađenja ruda i kamena za 0,1%.
Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u decembru 2020. godine se u prosjeku nisu mijenjale u odnosu na isti mjesec prethodne godine, podaci su Zavoda za statistiku FBiH.
U decembru 2020. cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su porasle za 2,6% u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine su pale za 0,1%.
Na inozemnom tržištu, cijene proizvođača industrijskih proizvoda u decembru 2020. su porasle za 0,5% u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine su porasle za 0,2%.