FBiH: Za izgradnju poduzetničkih zona 1,5 milion KM

0
837
Ministar Zukić potpisao ugovore sa sedam općina i gradova iz FBiH za izgradnju poduzetničkih zona

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je u Mostaru potpisao ugovore sa sedam jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno 1.515.364,22 KM.
Sredstva su dobile općine Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica i Posušje, te gradovi Zenica i Livno. Iznos dodijeljenih sredstava kreće se od 150 do 250 hiljada maraka, dok je sufinansiranje jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale za bespovratna sredstva minimalno trideset posto od ukupne vrijednosti projekta.
“Riječ je o drugom javnom pozivu u kojem udružujemo novce s jedinicama lokalne samouprave u svrhu poboljšanja poduzetničke infrastrukture u poslovnim zonama u Federaciji BiH, promocije poslovnih zona, kao i jačanja usluga korisnika u poslovnim zonama”, istakao je ministar Zukić.
Očekuje se, kaže ministar, da će na osnovu ovih projekata u tim poslovnim zonama biti osnovana 53 mala i srednja poduzeća i zaposleno 430 novih radnika.
Livanjski gradonačelnik Luka Čelan istakao je kako je Grad Livno dobio sredstva za izgradnju prometnice u Gospodarskoj zoni Jug, čime će biti završena kompletna infrastruktura u toj zoni u kojoj već ima oko 300 uposlenih.
“Nadamo se da ćemo realizacijom ovog projekta stvoriti još bolje uslove za razvoj privrede i nova upošljavanja u toj zoni”, kazao je Čelan te dodao kako je ovo dobar primjer saradanje jedinica lokalne samouprave s višim razinama vlasti i da se nada da će ovakvih projekata biti i u budućnosti.
Predstavnica Općine Visoko Amila Koso naglasila je kako su dodijeljena sredstva namijenjena Poslovnoj zoni Ozrakovići, i to za izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i vodovoda. Istakla je i dobru saradnju općine s poslovnim subjektima i raduje ih činjenica što su općina Visoko i njeni privrednici već tri godine zaredom na tronu što se tiče izvoza u Zeničko-dobojskom kantonu.
Inače, ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u posljednjih pet godina rezultirala su pozitivnim efektima s aspekta ulaska novih privrednih subjekata u ove zone, a evidentno je i povećano novoupošljavanje u zonama koje su bile sufinancirane od strane navedenog Ministarstva.
S obzirom da su ovo grant sredstva koja se u 2018. godini dodjeljuju drugi put (u 9. mjesecu 2018. potpisani su ugovori o dodjeli grant sredstava za poduzetničke zone s 20 jedinica lokalne samouprave), u 2018. godini je za poduzetničke zone ukupno odobreno 5,3 miliona maraka za 27 jedinica lokalne samouprave, kroz čije projekte će biti zaposleno 1.336 radnika u 95 novih poduzeća u ovim zonama.