Fed kaznio UBS sa 268 miliona dolara zbog nepravilnosti upravljanja rizicima Credit Suissea

0
174
Američka banka federalnih rezervi kaznila švicarsku banku UBS Group

Američka banka federalnih rezervi (Fed) kaznila je švicarsku banku UBS Group sa 268,5 miliona dolara zbog nepravilnosti u upravljanju kreditnim rizicima banke Credit Suisse koju je UBS prošlog mjeseca preuzeo u SAD u vezi s fondom Archegos Capital Management.
Upravljanje je uključivalo ‘opasno i nepouzdano upravljanje kreditnim rizikom’ od strane Credit Suisse u odnosu na fond Archegos Capital Management.
Credit Suisse pretrpio je oko 5,5 milijardi dolara gubitaka u 2021. zbog neplaćanja investicionog fonda Archegos. Credit Suisse nije uspio adekvatno da upravlja rizikom koji predstavlja Archegos uprkos ponovljenim upozorenjima, naznačio je Fed.
Savezne rezerve SAD-a zahtijevaju od Credit Suisse da poboljša praksu upravljanja kreditnim rizikom druge ugovorne strane i riješi dodatne dugotrajne nedostatke u drugim programima upravljanja rizikom u operacijama Credit Suisse u SAD-u.
Odbor je djelovao zajedno sa švajcarskim tijelom za nadzor finansijskog tržišta i agencijom za kreditni rejting Banke Engleske. Kazne koje su najavili Odbor i Ured za bonitetnu regulaciju iznose približno 387 miliona dolara, prenosi SEEbiz.
Švicarska regulatorna tijela prisilila su UBS da preuzme svog bivšeg rivala Credit Suisse ranije ove godine u jeku bankarske krize podstaknute kolapsom američke regionalne banke Silicon Valley Bank.