Federacija BiH će dobiti pet novih zaštićenih područja

0
749
Đapo s s resornim kantonalnim ministrima razgovarala o uspostavi novih zaštićenih područja u FBiH

S ciljem suradnje i uspješnog provođenja aktivnosti na uspostavi novih zaštićenih područja, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak s resornim kantonalnim ministrima iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, te predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP).
U Federaciji BiH je zaštićeno svega 3,24 posto područja, što je mala površina ako se uzmu u obzir iznimno bogatstvo diverziteta, specifična biološka raznolikost, prirodne ljepote i fenomeni naše zemlje. Standard i zahtjev Evropske unije je da svaka zemlja treba zaštititi najmanje 10 posto svoje teritorije.
Za naredni period je predviđena uspostava pet novih zaštićenih područja u Federaciji BiH i to Livanjsko polje, planina Zvijezda, pećinski sistem Vjetrenica, Bjelašnica-Treskavica-kanjon Rakitnice i botaničko-floristički rezervat Mediteranetum, što bi moglo iznositi ukupno 5 posto zaštićenih područja.
Ova prirodna područja predstavljaju osnovni alat za zaštitu prirode u BiH i svijetu, a sva će nakon ulaska u EU postati dio evropskog prirodnog nasljeđa. Proces uspostave zaštićenih područja omogućava BiH korištenje i sredstava iz fondova Evropske unije i zato je potrebno definirati lokalitete koji su i od evropskog značaja i utvrditi koji je to postotak državne teritorije.
Ta područja ni u kom slučaju neće biti ‘ograđena’ zaštićena područja, već će biti otvorena i često ovise o održivim ljudskim djelatnostima i upotrebi zemljišta. Ukoliko su vlasnici nekretnina izloženi ograničenjima, onda imaju pravo na poticaje ne samo državne, nego i Evropske unije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.