Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom učesnica TAIEX konferencije u Skoplju

0
1372
Teme na konferenciji su skladištenje i prodaja oduzete imovine i upravljanje oduzetim privrednim subjektima

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, kao članica Balkanske međuagencijske mreže za upravljanje oduzetom imovinom (BAMIN), učestvovat će 26. i 27. juna u Skoplju na regionalnoj konferenciji u organizaciji BAMIN-a, uz podršku Ministarstva pravde Makedonije, o temi ‘Najbolje prakse i iskustva u segmentu oduzimanja i upravljanja oduzetom imovinom’.
Cilj ovogodišnjeg sastanka BAMIN mreže je razmjena najboljih iskustava zemlja članica Evropske unije i članica BAMIN mreže, kao i usvajanje plana rada BAMIN-a za 2018. godinu.
Bamin mreža je formirana 2014. godine i čine je državna tijela zemalja Zapadnog Balkana čija nadležnost je u upravljanju oduzetom imovinom, a koja je stečena izvršenjem krivičnih djela. U radu BAMIN-a učestvuju i zemlje posmatrači koje nisu s područja Zapadnog Balkana, a koje svojim iskustvom doprinose razvoju boljih praksi u upravljanju oduzetom imovinom.
BAMIN-om predsjedavaju agencije zemalja članica koje se na toj funkciji rotiraju svake godine. U 2018. godini BAMIN mrežom predsjedava Agencija za upravljanja oduzetom imovinom Makedonije.
Teme koje će biti obrađene na konferenciji su skladištenje i prodaja oduzete imovine i upravljanje oduzetim privrednim subjektima. Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će predsjedavati panelom upravljanja oduzetim privrednim subjektima. Učesnicima konferencije će se obratiti eksperti iz Belgije, Bugarske, Irske, Nizozemske, Velike Britanije i Sjeverne Irske koji će održati prezentacije i prenijeti svoja iskustva i izazove u formiranju i radu ovakvih agencija iz perspektive Evropske unije. Također, jedna od ključnih tema će biti i unapređenje međudržavne i međuagencijske saradnje na Zapadnom Balkanu u ovoj oblasti.
Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u 2019. godini će predsjedavati BAMIN mrežom i biti domaćin održavanja konferencije koja će uključivati članice BAMIN mreže, kao i pridružene buduće zemlje članice ove mreže, saopćeno je iz ove agencije.