SHF 2019 predstavljen makedonskim kompanijama

0
876
Sarajevo Halal Fair 2019 predstavljen kompanijama u Sjevernoj Makedoniji

U Skoplju je kompanijama iz Sjeverne Makedonije prezentiran drugi po redu Međunarodni sajam halal-industrije – Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019, koji će se u glavnom gradu BiH održati od 26. do 28. septembra ove godine.
Sajam su, u ime organizatora – Bosna Bank International (BBI), Islamske razvojne banke (IsDB) i IsDB Group Business Foruma THIQAH, privrednicima iz Makedonije prezentirali Azra Čolić u ime BBI VIP Busines Cluba i Nermin Hadžić iz Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH.
Tokom prezentacije koja je organizirana u saradnji sa Privrednom/Stopanskom komorom Makedonije i Privrednom komorom Sjeverne Makedonije predstavljene su informacije o programu, mnogobrojnim delegacijama i najavljenim učesnicima SHF 2019, očekivanjima, potencijalima i trendovima halal-industrije u regionu i globalno. Prošle godine na Sajmu je učestvovalo nekoliko makedonskih kompanija, a prema izboru posjetitelja SHF-a 2018 najbolji sajamski štand imala je makedonska kompanija Uka-komerc iz Skoplja.
”Jedan od ciljeva Sarajevo Halal Fair-a je pomoć izlagačima da pronađu put do kupaca na tržištu. S obzirom na prošlogodišnje rezultate i iskustva, SHF se pokazao kao odlična platforma za uvezivanje privrednika, distributera, uspostavljanje kontakata, saradnje s kupcima. Očekujemo više od 100 izlagača i preko 10.000 posjetitelja, a posebno se radujemo gostima i izlagačima iz Makedonije“, kazala je učesnicima prezentacije Čolić.
Nermin Hadžić iz Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH prezentirao je iskustva kompanija iz BiH, kao lider halal-industrije u JugoistočnojEvropi, izazove s kojima se kompanije susreću, pojasnio je postupak certificiranja proizvoda i akreditiranja certifikacijskih kuća te naglasio značaj ujednačavanja prakse i standarda na tržištu.
Učešće na SHF-u 2019. do sada su potvrdili i najavili učesnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Turske, Malezije, Indonezije, Austrije, Njemačke, VelikeBritanije, SaudijskeArabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Francuske, Litvanije i dr. a svi detalji dostupni su na https://sarajevohalalfair.com.