BiH – Turska: Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti prometa i IT-a

0
1020
Dalipagić i Turhan potpisali memorandum o saradnji BiH i Turske

Nakon Ministarskog okruglog stola u okviru Međunarodnog prometnog foruma (ITF) u Leipzigu, zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske Mehmetom Cahitom Turhanom.
Tema sastanka bila je izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd kroz Bosnu i Hercegovinu i nastavak aktivnosti na izradi Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, a razgovarano je još i o saradnji u željezničkom i zračnom prometu te informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.
Zaključeno je da će se roku od dva mjeseca formirati operativno tijelo sastavljeno od predstavnika oba ministarstva koje će biti nadležno za pitanja saradnje sukladno Memorandumu o saradnji u oblasti prometa i infrastrukture, posebno na realizaciji izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd, koji je 2. maja u Ankari potpisao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, što je regulirano članom 3. predmetnog Memoranduma.
Tokom sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju o saradnji u istraživačko-razvojnim aktivnostima u oblasti prometa i informacijskih tehnologija između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske.
Na kraju ITF-a, Dalipagić sastao se i s Philippom Citroenom, generalnim direktorom UNIFE, organizacije koja predstavlja Evropsku željezničku industriju iz Brisela. Nakon što je Dalipagić ukratko izložio stanje u željeznicama, direktor Citroen je ponudio da njegova organizacija pruži pomoć BiH, posebno u oblasti sanacije željezničke infrastrukture.