Ferrari najsnažniji brend na svijetu, a Amazon najvrjedniji sa 220,8 milijardi dolara

0
673
Prema Brand Finance za 2020. najsnažniji svjetski brend je Ferrari, a najvrjedniji je i dalje Amazon

Drugu godinu zaredom Ferrari se okitio titulom najsnažnijeg brenda na svijetu prema Brand Finance Global 500 izvještaju za 2020. godinu. Očekivano, dodijeljen im je najjači AAA+ rang, a ukupna ocjena iznosi 94,1 od 100.
Na drugom mjestu je Disney, dok je treće mesto zauzeo kineski WeChat. U top 10 su čekivano i Coca Cola, Deloitte, PWC, Rolex, PayPal…
Brand Finance Global nalje navodi da je i vrijednost brenda Ferrari porasla 9 posto, a u cijelom rastu veliku ulogu su imali novi modeli SF90 Stradale i Ferrari Roma, dva nova modela kojima Ferrari dodatno širi svoj potencijalni krug kupaca.
Osim toga, s Armani grupom je postignut dogovor oko plasiranja Ferrari kolekcija koje dodatno jačaju brend. Poznato je i da Ferrari godinama nudi različit ‘merch’ na tržištima, poput majica, parfema, kapa, šalova, maketa itd. Ipak, kompanija planira da trenutne licence smanji za 50 posto.
S druge strane, broj modela će se dodatno povećati budući da će uskoro na tržište i prvi Ferrarijev SUV. S obzirom na popularnost SUV segmenta, posebno u kategoriji luksuznih automobila, time će vjerovatno dodatno učvrstiti vodeću poziciju, prenosi Jutarnji.hr.
Kada je riječ o najvrjednijem brendu u svijetu na prvom mjestu i dalje Amazon čija je vrijednost dostigla nevjerovatnih 220,8 milijardi dolara (+17,5%), drugi je Google čija je vrijednost narasla za 11,9%, na 159,7 milijardi dolara, a treći je Apple sa vrijednošću od 140,5 milijardi dolara (-8,5%), dok je najveći rast vrijednosti zabilježila kompanija Tesla Motors – čak 64,9 posto.