FIA produžila rok za predaju finansijskih izvještaja do 1. oktobra

0
668
Esad Mahmutović, direktor Finansijsko-informatičke agencije FBiH

Iz Finansijsko-informatičke agencije (FIA) FBiH obavještavaju pravne subjekte u Federaciji BiH koji nisu do sada izvršili svoju zakonsku obavezu predaje finansijskih izvještaja za ovu i sve prethodne godine da je rok za dostavu istih produžen do 01. oktobra 2018. godine.
Podsjećamo da su iz FIA-e početkom jula dostavljene opomene pred pokretanje prekršajnog postupka za 14.644 pravnih subjekata koji nisu izvršili svoju zakonsku obavezu predaje finansijskih izvještaja za prošlu i sve prethodne godine.
“Na zamolbu velikog broja poslovnih subjekata da su iz tehničkih razloga onemogućeni da sačine finansijske izvještaje za više godina odlučili smo produžiti rok za mjesec dana i omogućiti poslovnim subjektima koji žele ispuniti svoju zakonsku obavezu da to i učine. Moramo istaknuti da su od dostavljanja opomene do danas, 333 pravna subjekta dostavila godišnje finansijske izvještaje“, kaže Esad Mahmutović, direktor FIA.
Prema njegovim riječima od 14.644 pravna subjekta kojima su dostavljene opomene, za njih 7.116 utvrđeno je da imaju aktivne račune u bankama, dok je za preostalih 7.528 utvrđeno da imaju blokirane račune.
Od ukupnog broja pravnih subjekata kojima su dostavljene opomene, do sada 4.697 njih je primilo opomenu, jedan broj pošiljki se vratio iz različitih razloga – promjene adrese ili naziva firme, nezavršenog procesa gašenja firmi budući da je utvrđeno da firme koje su zakonski zatvorene prije više godina, još uvijek imaju aktivne račune u bankama itd.
“Iako se veliki broj pošiljki sa opomenama vratio, ovo nam je sjajna prilika da konačno dobijemo uređenu i preciznu evidenciju obveznika predaje finansijskih izvještaja. Također, nas je kontaktirao značajan broj pravnih subjekata koji su dobili opomene navodeći različite razloge zbog kojih nisu predavali izvještaje“, ističe Mahmutović.
U FIA-i su se opredjelili da prije pokretanja prekršajnih postupaka, produže rok za još mjesec dana do 01. oktobra 2018. i omoguće svim pravnim subjektima da izvrše svoju zakonsku obavezu.
Iz FIA-e podsjećaju da propisane novčane kazne za ovaj prekršaj iznose od 5.000 KM do 15.000 KM za pravno lice te za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 500 do 3.000 KM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here