Fiat prekida proizvodnju u Evropi, staje i FCA u Kragujevcu

0
610
I radnici FCA Srbija neće raditi do 27. marta

Kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) obustavlja proizvodnju na dvije sedmice u većini svojih evropskih fabrika kako bi zaštitila radnike od pandemije virusa korona i prilagodila poslovanje padu tražnje, najavio je danas italijansko-američki proizvođač vozila.
FCA, koji prema procjenama analitičara proizvodi oko 25 posto svojih vozila u Evropi, naveo je u saopštenju da će obustava rada, koja će trajati do 27. marta, omogućiti kompaniji da efikasno odgovori na poremećaj tražnje na tržištu obezbjeđujući joj da optimizuje ponudu, izvještava Reuters, prenosi Tanjug.
U saopštenju se dodaje da će privremeno biti obustavljena proizvodnja u pogonima FCA u Italiji, i to u Melfiju, Pomiljanu, Kasinu, Mirafjoreu, Gruljaskou i Modeni, kao i u Kragujevcu u Srbiji i mjestu Tihi u Poljskoj.
Odluka Fijata je uslijedila nakon sličnih poteza drugih italijanskih proizvođača automobila i auto-dijelova, jer je epidemija koronavirusa zadala novi udarac evropskoj automobilskoj industriji koja se već od ranije bori sa slabom globalnom tražnjom i strogim novim propisima o zagađenju vazduha.
Prošle sedmice, proizvođač luksuznih automobila Ferrari je objavio da zatvara svoje dvije fabrike do 27. marta, jer trpi akutni nedostatak auto-dijelova.
Proizvođač premijum kočnica Brembo, među čijim klijentima je i Maserati, saopštio je da će ove sedmice privremeno zatvoriti svoja četiri pogona u Italiji.