Fiskalno vijeće BiH odbilo zahtjev MMF-a za sastankom

0
311
Putem video-linka održana sjednica Fiskalnog vijeća BiH (Foto: Arhiv)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao je danas putem video-linka desetu sjednicu Fiskalnog vijeća BiH.
Fiskalno vijeće je razmotrilo Prijedlog globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022 – 2024. godina, kojim je predviđeno povećanje izdvajanja prihoda od indirektnih poreza u korist institucija BiH, te je zaključeno da se o istom ne izjašnjava na današnjoj sjednici, kako bi se održale dodatne konsultacije i utvrdio jedinstven stav Fiskalnog vijeća.
Fiskalno vijeće je jednoglasno odbilo zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za održavanje sastanka, a u vezi sa pismom koje je predsjedavajućem Vijeća ministara 2. novembra ove godine uputila šefica Misije MMF-a u BiH Alina Ijancu.
Na sjednici Fiskalnog vijeća kojom je predsjedavao Tegeltija, učestvovali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Republike Srpske Radovan Višković, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministri finansija u Vladi RS Zora Vidović i Vladi FBiH Jelka Milićević, gradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić, te guverner Centralne banke BiH Senad Softić.