Fitch podigao kreditni rejting Hrvatske

0
989
Fitch podigao rejting Hrvatske iz 'BB plus' u 'BBB-', uz pozitivne izglede

Bonitetna agencija Fitch podigla je rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz ‘BB plus’ u ‘BBB-‘, uz pozitivne izglede.
Hrvatska je u 2018. godini, treću godinu zaredom, nadmašila zacrtane budžetske ciljeve, zabilježivši suficit u budžetu države od 0,2 posto BDP-a, unatoč jamstvima za posrnulo brodogradilište Uljanik, navodi Fitch.
Dalje se navodi da je hrvatski BDP po stanovniku 30 posto viši od medijana zemalja s ocjenom ‘BBB’.
Ipak, iz Fitcha napominju i da je Hrvatska i dalje suočena s važnim strukturnim izazovima koji će ograničiti srednjoročni rast na dva posto, izdvajajući pri tome slabosti u poslovnom okruženju, složeni okvir javnog sektora, slabo korporativno upravljanje, još uvijek visoki javni dug i naslijeđene probleme u ključnim sektorima poput energetike i zdravstva, prenosi N1.
Fitchova procjena uslijedila je nakon što je bonitetska agencija Moody’s krajem aprila potvrdila špekulativni rejting Hrvatske ‘Ba2’ te poboljšao prognozu iz stabilne u pozitivnu.
U martu je je bonitetna agencija Standard&Poor’s povisila rejting Hrvatske na ‘BBB-/A plus’, uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u budžetu i ekonomskom oporavku.