Fitch potvrdio rejting Sberbank Europe AG na nivou BB+ i pozitivne izglede

0
966
Prodajom kredita drugim bankama, Sberbank Europe isplatila je trocifreni milionski iznos ESA

Međunarodna rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni rejting ispunjavanja finansijskih obaveza (IDR) na nivou BB +, kao i samostalni rejting održivosti (VR) za Sberbank Europe AG na nivou b +. Pored toga, agencija Fitch je potvrdila i pozitivne izglede za Sberbank Europe AG.
Glavni pokretači rejtinga su razuman nivo kapitalizacije, solidna finansijska pozicija i pozicija likvidnosti, zdrava strategija samofinansiranja i snažna podrška od strane Sberbank Rusije, dok profitabilnost još uvijek treba poboljšati.
Agencija Fitch smatra da su, kratkoročno gledano, negativni rizici kvaliteta imovine ograničeni. Kreditni kvalitet najvećih korporativnih kredita Sberbank Europe je adekvatan, jer se portfolio korporativnih kredita sastoji od vodećih privrednih društava u CIE ili kompanija povezanih sa Rusijom koje imaju zdrav kreditni kvalitet.
Agencija Fitch također navodi i opadajući trend nekvalitenih zajmova u potrfelju malih i srednjih preduzeća i poslovanja sa stanovništvom u Sberbank Europe posljednjih nekoliko godina, što je posljedica temeljnog poboljšanja kreditnog kvaliteta, saopćeno je iz Sberbank.

Najnoviji rejting agencije Fitch za Sberbank Europe AG:
• dugoročni IDR: potvrđen na nivou ‘BB+’; izgledi: pozitivni
• kratkoročni IDR: potvrđen na nivou ‘B’
• samostalni rejting održivosti: potvrđen na nivou ‘b+’
• rejting primanja podrške: potvrđen na nivou ‘3’

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here