Agrodar u Krajini donosi pozitivne vijesti: Poljoprivrednici prepoznaju nove prilike

0
1056
Zadruga Agrodar širi svoje proizvodne kapacitete

Aldin Kuduzović je magistar animalne proizvodnje i rukovodi zadrugom Agrodar. Svakog dana sa mladim timom ljudi radi na projektu jačanje poljoprivrednog sektora u Unsko-sanskom kantonu, te kaže da nova generacija može znatno doprinijeti inovaciji i napretku u agraru.
“Okupio sam mlad tim ambicioznih ljudi, inžinjera i tehnologa sa kojima smo zajedno krenuli u ovaj projekat već 2012. godine. Pokrenuli smo firmu u Cazinu sa ciljem da okupljamo proizvođače u sektoru jagodičastog voća, malina i povrtlarstva, te na kraju i otkupa šumskih plodova”, kaže Kuduzović.
Zadruga ima 120 hektara vlastitog zemljišta na kojem obavlja proizvodnju žitarica, pšenice i kukuruza, a danas ima svoje urede u Bihaću i Cazinu.
“Juli i august su mjeseci u kojima je aktuelan otkup krastavca kornišona, malina, počinje se sa skidanjem žitarica sa polja, prvenstveno sa pšenicom. Jako je bitno u što kraćem vremenu da izvršite otkup od stanice do hladnjače kako bi izbjegli kalo robe i povećali kvalitet, što nama i kooperantima predstavlja izazov”, pojašnjava Kuduzović.
Nakon teškog rada, ipak, pozitivnih rezultata ima. U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II Projektom osigurali su izgradnju hladnjače, proširili su svoje kapacitete, te kroz proces brže mogućnosti zamrzavanja robe ostvarili su kvalitet koji doprinos većoj vrijednosti robe i uvećanju izvoza u Evropsku uniju.
“Poljoprivrednicima poručujem da ne odustaju od proizvodnje, te da se zajedno bore za svoja prava, poljoprivredne poticaje i pristup fondovima Evropske unije. Što se bolje edukuju i informišu o prilikama, te se organizuju u udruženja i zadruge dobit će na snazi koja je važna za napredak cijelog sektora”, zaključuje Kuduzović.