FlyBosnia će početi letove u maju sa avionom Airbus A319

Početne ciljne destinacije avikompanije FlyBosnia u Evropi su London, Frankfurt, Rim i Varšava

0
1436
Flybosnia avion Airbus A319 nosi ime Sarajevo, ima 156 mjesta, od kojih 12 u poslovnoj klasi

FlyBosnia se priprema za pokretanje redovnih operacija iz Sarajeva, a očekuje se da će prodaja karata uskoro početi. Aviokompanija će početi letove u maju sa svojim avionom Airbus A319, s tim da će narednih nekoliko mjeseci biti dodano još tri njegove flote, a ukupno osam će biti operirano do 2023. godine.
Početne ciljne destinacije u Evropi su London, Frankfurt, Rim i Varšava kao dio prve faze njegovog razvoja. Pored toga, planira se služiti Rijadu, Jeddi, Kuvajtu i Bahreinu na Bliskom istoku. Iz kompanije FlyBosnia navode da, osim Rijada, ni jedan od navedenih gradova trenutno nije povezan sa Sarajevom, prenosi portal Ex-Yu Aviation.
Ova start-up aviokompanija je angažovala Deloitte sa sjedištem u Velikoj Britaniji za poslovnog savjetnika, Lufthansa Technik je nadležan za održavanje aviona, a Turkish Airlines za servisiranje i dijelove.
Avoprevoznik je ranije naveo da je FlyBosnia provela opsežno istraživanje tržišta u stvaranju inovativnog, održivog koncepta. Ponudit će putnicima jasnu strukturu cijena, dodijeljena sjedala, kombiniranu konfiguraciju poslovne klase i premium ekonomsku klasu i on-line provjeru u trenutku kupovine. Istakli su i da će cijene karata biti visoko konkurentne, podržane opsežnom, integriranom marketinškom kampanjom i promocijom.
Navedeno je i da će postojeće veze s hotelskim i putničkim agencijama podržati i potaknuti potražnju putnika. FlyBosnia on-line rezervacijski sistem će računati do 80% prodaje svih karata, omogućujući avioprevozniku da minimizira troškove distribucije.
“FlyBosnia je sprovela opsežno istraživanje tržišta i detaljno operativno i finansijsko poslovno planiranje. Bosna i Hercegovina je nova turistička destinacija koja doživljava godišnji rast od 10% do 20%”, saopštila je kompanija.
FlyBosnia je osnovana od strane Al Shiddi grupe iz Saudijske Arabije, osnovane 1975. godine sa interesima u raznim oblastima, uključujući građevinarstvo, nekretnine, poljoprivredu i turizam. U Bosni i Hercegovini posluje od 2006. godine, gdje grupu čine četiri kompanije – SRE Investment, Shad Invest, Sarajevo City Center (SCC) i Hotel Bristol.