Prihodi od prodaje Grupe Mercator u prvoj polovini 2020. porasli 4,4%

Mercator BH povećao je prihode u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo za 9,2%, što je najbolji rezultat u regiji

0
838
U nagradnoj igri mogu učestvovati kupci Mercatora i Konzuma

Prihodi od prodaje Grupe Mercator u prvoj polovini 2020. porasli su za 4,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosili su 1,06 milijardi eura. U ovom periodu Grupa Mercator zabilježila je 7,4% veće prihode od prodaje u trgovini na malo i 1,7% rast normalizovane EBITDA.
Poslovni sistem Mercator, kao najveća kompanija u grupi Mercator, u odnosu na isti period prošle godine zabilježila je rast prihoda od osnovne djelatnosti u iznosu od 8,2% i rast prihoda od prodaje u iznosu od 4,8%.
Izuzetne rezultate ostvario je Mercator BH, tako što je povećao prihode u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo za 9,2% u odnosu na isti period prošle godine, što je najbolji rezultat u regiji.
Uprkos epidemiji Covid-19 u prvoj polovini finansijske 2020. godine, što se prevashodno odrazilo na povećanje troškova logistike i rada zaposlenih, ali i na druge segmente poslovanja, Mercator Grupa je uspjela da ostvari pozitivne trendove u maloprodaji. Svakodnevnim sprovođenjem svih neophodnih aktivnosti za smanjenje negativnih posljedica epidemije na svim tržištima, Grupa Mercator je osigurala kontinuirane i dovoljne zalihe strateški važnih proizvoda na sva četiri tržišta na kojima posluje: Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore čime je osigurala nesmetano i uspješno poslovanje.
Prvu polovinu 2020. godine Mercator je neutralisao negativne uticaje pandemije na poslovanje, pa je povećana EBITDA na 83,438 miliona eura, što je za 1,7% više u odnosu na isti period prošle godine.
“Mercator Grupa je u maloprodaji ostvarila rast prihoda i tako uspješno neutralizovala negativne uticaje epidemije na poslovne rezultate. Takođe bih želio da naglasim da je potvrda koncentracije od strane Evropske komisije, bila izuzetno važan korak ka prijenosu vlasništva nad Mercatorom na Fortenovu. Snažni vlasnik omogućit će daljnji rast i razvoj Mercatora i podržati Mercatorove strateške projekte, uključujući investiciju od 130 miliona eura u novi logistički centar u Ljubljani”, izjavio je predsjednik Uprave Tomislav Čizmić.
Ipak, zbog uticaja Covid-19, vrijednost nekretnina nakon izvršene revalorizacije pala je za 45,7 miliona eura što je negativno uticalo na dobit Grupe u iznosu od 69 miliona eura. Bez obzira na negativna kretanja na tržištu nekretnina, Mercator ostaje jedan od najvećih vlasnika nekretnina u regionu sa vrijednošću od 1 milijardu eura.