FlyBosnia u finansijskim teškoćama, otpustila gotovo polovinu zaposlenih

0
849
Avionom FlyBosnia u Sarajevo dopremljeno preostalih 20 respiratora iz Kine

Aviokompanija FlyBosnia je otpustila gotovo polovinu cjelokupne radne snage i bori se da isplati plate zaposlenicima, jer dugovi prema Aerodromu Sarajevo i drugim dobavljačima i dalje rastu. Od 100 zaposlenih, koji obuhvataju rukovodstvo kompanije, četrdeset je otpušteno, dok je osam od petnaest pilota takođe napustilo ovu aviokompaniju.
Nadalje, FlyBosnia nije uspjela isplatiti plate dva mjeseca, kao ni doprinose zaposlenih od aprila.
FlyBosnia, koja je ove sedmice uvela dva sedmična leta između Sarajeva i Rima, a u narednim će danima nastaviti s letovima za Rijad, upozorila je svoje uposlenike na njihovo ponašanje.
“Odlazak u BHDCA i prijavljivanje kompanije nekome iz Direkcije potpuno je neprihvatljivo ponašanje“, poručila je kompanija uposlenicima.
FlyBosnia se takođe bori da privuče putnike na letovima za London, s letom koji redovno registruje faktor opterećenja ispod 10% na avionu Airbus A319. U nedavnom izvještaju o putovanju objavljenom na mreži između Londona Lutona i Sarajeva u avionu je bilo samo šesnaest putnika, navodi portal Ex-Yu Aviation.
Sarajevska aviokompanija nedavno je vratila jedan od svoja dva aviona A319 svom najmodavcu AerCap-u i najavila da će u floti imati samo jedan avion tokom zimske sezone 2019/20, koja traje do kraja marta. FlyBosnia je navela da će dodati još jedan A319 svojoj floti u aprilu, nakon što nastavi sezonske operacije na Bliskom istoku. Međutim, FlyBosnia je početkom ove godine potpisala sporazum s AerCapom o preuzimanju još dva A319-a i postavila cilj da u svojoj floti ima osam mlaznjaka do 2023.
Direktor FlyBosnia, Tarik Bilalbegović, nedavno je rekao da će kompanija uvesti letove za Pariz i Barcelonu, a letovi za francusku prijestonicu bi trebali biti pokrenuti u januaru. Prošlog mjeseca FlyBosnia je primijetila da razmatra prebacivanje svog poslovanja iz glavnog grada Bosne i Hercegovine u Mostar i Tuzlu zbog pogoršanja poslovnih odnosa sa Aerodrom Sarajevo.