FMRPO: Nakon objave konačne liste nije moguće razmatrati ni uvažiti primjedbe i žalbe obrtnika

0
563
Nakon usvajanja konačne listu korisnika finansijske pomoći proces je završen

Nakon objave konačne liste korisnika finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH uslijedile su reakcije jednog broja obrtnika na tu listu, o čemu smo već pisali na našem portalu.
Obrtnici ‘skinuti’ s konačne liste u svojim prigovorima ističu da su oštećeni jer se više ne mogu žaliti na odluku iako su se ranije nalazili na preliminarnoj listi objavljenoj 10. novembra, a potom i na potencijalnoj listi od 3.12.2021. godine, kada je i bila mogućnost prigovora i žalbi.
Iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) potvrdili su nam da je bilo prigovora nekoliko stotina obrtnika zbog ‘skidanje’ s konačne liste te da su uglavnom ti prigovori bili neosnovani. Dodaju, da nakon objave konačne liste nije moguće razmatrati niti uvažiti pojedinačne primjedbe i žalbe, ma koliko one u nekim slučajevima bile posljedica nekih iznenadnih i nepredvidivih okolnosti nepovoljnih po potencijalnog korisnika sredstava.
Iz resornog ministarstva smo dobili pojašnjenje vezano za proceduru realizacije Uredbe o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije Covid-19.
Podsjećaju da je Vlada FBiH 27.10.2021. donijela Uredbu o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima, da je 10.11.2021. objavljena preliminarna lista korisnika finansijske pomoći na osnovu službenih evidencija Porezne uprave FBiH.
Obrtima i ostalim samostalne djelatnostima, koji nisu zadovoljavali uslove iz Uredbe ostavljen je rok od 15 dana da se mogu obratiti Poreznoj upravi FBiH, radi eventualnih provjera, korekcija i konačnog ažuriranja podataka.
Potom je 03.12.2021. objavljena potencijalna lista korisnika na osnovu ažuriranih podataka Porezne uprave FBiH sa danom 26.11.202. godine. Nakon toga je ostavljena mogućnost ulaganja prigovora Ministarstvu u roku od 8 dana, za sve obrte i ostale samostalne djelatnosti koje se nisu našle na potencijalnoj listi.
Nakon proteka roka za prigovore i upoređivanja broja zaposlenih na osnovu službenih evidencija Porezne uprave, Vlada FBiH je usvojila konačnu listu korisnika finansijske pomoći dana 23.12.2021. godine, čime je proces završen i slijedi uplata sredstava korisnicima.
“Iz navedenog je jasno da je proces formiranja konačne liste korisnika finansijske pomoći trajao više od mjesec dana, gdje su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti imale priliku ažurirati podatke na Poreznoj upravi FBiH, a ukoliko to nisu uspjeli imali su mogućnost podnošenja prigovora.
Ministarstvo je u obavezi dosljedno poštovati proceduru, koja je regulisana navedenom uredbom, kao i zvanične podatke od nadležnih organa, tako da u ovoj fazi nakon objave konačne liste ne može razmatrati niti uvažiti pojedinačne primjedbe i žalbe, ma koliko one u nekim slučajevima bile posljedica nekih iznenadnih i nepredvidivih okolnosti nepovoljnih po potencijalnog korisnika sredstava”, saopćeno je iz Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.
Podsjetimo, ukupan iznos dodijeljene finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima je oko 60 miliona KM i osiguran je Budžetom Federacije BiH za 2021. godinu.
Kako se navodi, pravo na finansijsku pomoć je ostvarilo ukupno 24.776 subjekata male privrede čime je podržano ukupno 44.056 radnih mjesta u FBiH. Sredstava će biti isplaćena u januaru 2022. godine.

Vezani tekst: Ministarstvo poduzetništva i obrta FBiH: Svi koji ispunjavaju uslove su na Konačnoj listi za pomoć