Ministarstvo poduzetništva i obrta FBiH: Svi koji ispunjavaju uslove su na Konačnoj listi za pomoć

Ukupan iznos finansijske pomoći obrtima i samostalnim djelatnostima je 60 miliona KM

0
365
Pravo na finansijsku pomoć je ostvarilo ukupno 24.776 subjekata male privrede

Nakon što je Konačna lista korisnika finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH usvojena 23. decembra na sjednici Vlade FBiH, a potom dan kasnije i objavljena na zvaničnoj web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, uslijedile su reakcije jednog broja obrtnika na tu listu.
Naime, izvjestan broj obrtnika, kako smo već pisali, naveo je da ispunjavaju tražene uslove i da su neopravdano ‘skinuti’ s Konačne liste iako su prethodno bili uvršteni za pomoć na Preliminarnoj listi objavljenoj 10. novembra, a potom i na Potencijalnoj listi od 3.12.2021. godine.
Tim povodom kontaktirali smo nadležne u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u nastojanju da objektivno informišemo javnost zbog čega je izvjestan broj obrtnika i ostalih samostalnih djelatnosti izostavljen s Konačne liste korisnika finansijske pomoći.
“Lista je konačna i usvojena je od strane Vlade Federacije BiH. Na prethodne dvije liste obrtnici su, u slučaju da ne ispunjavaju tražene uslove, mogli regovati i prezentirati dokaze o izmirivanju poreskih obaveza i očuvanja radnih mjesta kako bi mogli dobiti finansijsku pomoć. Te podatke mi smo dobili od Porezne uprave i za nas su validni. Ukoliko je neko izostavljen s ove liste onda ne ispunjava tražene uslove.
Istina, od jutros smo imali nekoliko stotina poziva obrtnika koji se žale da su izostavljeni s liste. Medjutim, dosadašnjim provjerama nismo uočili bilo kakve neregularnosti na Konačnoj listi i otvoreni smo za saradnju po pitanju bilo kakvih nejasnoća po tom pitanju”, kazali su nam u resornom ministarstvu.
Podsjetimo, ukupan iznos dodijeljene finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima je 59.999.335,49 KM i osiguran je Budžetom Federacije BiH za 2021. godinu. Pravo na dodjelu finansijske pomoći po ovom osnovu imaju obrti i ostale samostalne djelatnosti, koji uredno izmiruju svoje obaveze i koji su očuvali radna mjesta, a na osnovu službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Prema dostupnim podacima, pravo na finansijsku pomoć je ostvarilo ukupno 24.776 subjekata male privrede čime je podržano ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH. Maksimalan iznos pomoći po jednom subjektu je 30.000 KM, a sredstava će biti isplaćena u januaru 2022. godine.
Da bi se obrtnicima dodijelila finansijska pomoć neophodno je bilo da očuvaju postojeća radna mjesta. Jedan od dva uslova za korisnike finansijske pomoći je da: na dan 30.11.2021. imaju isti ili veći broj zaposlenih u odnosu na dan 31.07.2021. godine ili da je prosječan broj zaposlenih u periodu od 01.08.2021. do 30.11.2021. godine isti ili veći od prosječnog broja zaposlenih u periodu od 01.08.2020. do 31.07.2021. godine.
Inače, finansijska pomoć namijenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike, navode iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Vezani tekst: Objavljena konačna lista obrta za finansijsku pomoć u FBiH. Zašto su neki skinuti s liste?