Za poticaj veterinarstvu u FBiH ove godine 2,7 miliona KM

0
180
U Federaciji BiH će biti nastavljeno dijagnostičko ispitivanje goveda na zarazne bolesti

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, donijela odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava ‘Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za veterinarstvo’ utvrđen Budžetom FBiH za 2023. godinu, u iznosu od 2,7 miliona KM.
Program utroška obuhvaća sredstva predviđena za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, kao i sredstva namijenjena za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica animalnog porijekla.
Tokom 2023. godine u Federaciji BiH će biti nastavljeno dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda s ciljem osiguravanja uslova za plasman proizvoda na tržišta.
Korisnici Programa su veterinarske stanice i ustanove koje u skladu sa Zakonom o veterinarstvu provode veterinarsku djelatnost, fizička i pravna lica – vlasnici neškodljivo uklonjenih životinja. Pravo na finansijska sredstva odobravat će se fizičkim i pravnim licima koji ispune uslove utvrđene Programom.