Ford Focus – automobil godine u Bosni i Hercegovini

0
1498
Titulu automobila godine u Bosni i Hercegovini za 2019. ponio je novi Ford Focus

U organizaciji AUTO Media Group u Sarajevu sinoć je održan 20. Izbor automobila godine u Bosni i Hercegovini. Završna manifestacija organizirana je u Domu mladih – Skenderija, gdje su osim automobila, svoje mjesto pronašle i ostale kategorije vezane za autobranšu.
Od sedam nominiranih vozila, odlukom specijalizovanog žirija, titulu automobila godine u Bosni i Hercegovini za 2019. ponio je Ford Focus (ukupno 260 bodova). Slijede Peugeot 508 (256 boda), Volvo S60/V60 (254 boda), Audi A6 (240 bodova), Mercedes-Benz A Class (226 bodova), KIA Ceed (183 boda) i Citroen C4 Cactus (161 boda).
Među dostavnim vozilima, pobjedu su odnjeli tri identična kandidata, Opel Combo, Citroen Berlingo i Peugeot Rifter, a najbolje terensko vozilo je Hyundai Santa Fe.
Najbolji ekološki prihvatljiv automobil je Nissan Leaf.

Medijski partner Izbora automobila godine u BiH bio je i poslovni portal Profitiraj.ba

U konkurenciji kamiona, najviše uspjeha među kandidatima imao je Mercedes-Benz Actros, dok je za najbolji autobus proglašen Setra 517 Hdh.
U kategoriji Menadžer godine – vozila titulu najboljeg ponio je Nedžad Junuzović (KIA), dok je diler godine Nedret Hasanović (Mercedes-Benz – Živinice).
Specijalno priznanje za doprinos u prodaji vozila i nagradu za životno djelo dobio je Željko Jelić iz Širokog Brijega, a priznanje za doprinos u edukaciji kadrova ponio je Fadil Čolić iz Sarajeva.

Dobitnici nagrada na sinoćnjoj manifestaciji u sarajevskoj Skenderiji (Foto: Profitiraj.ba)

Titulu najbolje u kategoriji proizvodnja, osvojila je firma Volkswagen iz Sarajeva. Menadžer godine u kategoriji autooprema je Slađan Cvijanović (Sim Impex– Banja Luka).
Specijalno priznanje za doprinos u autobranši u BiH dobila je kompanija Hifa Oil iz Tešnja.
Nagrada za inovaciju u smislu proširenja ponude osnovne djelatnosti dobila je Bunjo Grupacija iz Sarajeva.
Odnosi sa javnošću imaju veliki značaj u poslovanju, pa je u kategoriji PR menadžera titulu najbolje ponijela Belgin Arnautović (Porsche BH).
Nagradu za najboljeg vozača u 2018. godini dobio je Ivica Malić iz Jajca.
Najbolja internet stranica sa domaćom ‘.ba’ domenom je www.dacia.ba
Nagrada za Ideju godine dobio je gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.
Specijalna nagrada za ekologiju pripala je firmi Elektroprivreda BiH, a za projekat godine proglašen je projekat Car Care Center iz Sarajeva.
Posebno priznanje za promociju zaštite okoliša primila je firma Coca Cola HBC.
Za najbolju saobraćajnu patrolu u BiH proglašeni su Goran Stevanović, Bajro Potković i Slaviša Gejak iz Jedinice za saobraćaj Bijeljina, a specijalnu nagradu za doprinos u bezbjednosti u saobraćaju dobila je Jedinica saobraćaja Brčko distrikt.