UIPL i službeno postao članica evropske asocijacije EPFIA

0
896
Etičnost i transparentnost od sada i evropska obaveza poslovanja farmaceutske industrije u BiH

Ulaskom u Evropsku federaciju farmaceutske industrije i udruženja – EFPIA, Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) je svojim zalaganjima već postalo dio Evropske unije.
Na konferenciji za medije (25. februar) u Sarajevu, UIPL će predstaviti pregled obaveza ali i koristi koje nosi ovo članstvo, koje za krajnji cilj imaju poboljšanje pristupa lijekovima korisnicima zdravstvenog sistema – pacijentima.
Ulazak u evropsku porodicu farmaceutske industrije je i veliko priznanje za državu Bosnu i Hercegovinu, jer znači da sama država u velikoj mjeri posjeduje regulativnu koja je u skladu sa zakonskim postavkama tržišta lijekova u EU.
O obavezama, ali i koristima koje nosi članstvo u ovom evropskom udruženju, kao što su način saradnje ljekara i inovativne farmaceutske industrije, transparetnost procesa načina dolaska lijeka do pacijenta, ali i transparentnost načina utroška novca, govorit će Damir Babić, predsjednik Upravnog odbora UIPL-a, Ana Petrović, direktorica UIPL-a i prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Komore ljekara/liječnika FBiH.