Radnici iz BiH na radu u Sloveniji ne treba da potpisuju ugovore koje ne razumiju

0
655
Bandić: Bh. radnici prije odlaska na rad u Sloveniju trebaju se informisati o poslodavcu (Foto: Arhiv)

Na poziv Nezavisnog sindikata radnika Slovenije u srijedu (20.2) je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Muamerom Bandićem, učestvovala na sastanku u cilju unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji kao i zaštite prava radnika.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Inspekcije za rad Republike Slovenije kojima su predočeni problemi sa kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca u Sloveniji. Tom prilikom je konstatovano da se trebaju, preventivno, uložiti napori oko informiranja radnika koji namjeravaju da se zaposle u Sloveniji i da bi oni trebali prije odlaska na rad u tu zemlju da se informiraju oko bitnih detalja u vezi prava radnika po osnovu zasnivanja odnosa i boravka u Sloveniji, a koje mogu da dobiju u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.
Također je konstatovano da se kandidati, koji namjeravaju da se putem Sporazuma zaposle u Sloveniji, obavezno jave u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH kako bi dobili uputstva na koje stvari da obrate pažnju prilikom zapošljavanja u Sloveniji.
“Sa pojačanim angažmanom Agencije na zaštiti prava radnika u Sloveniji, te zahvaljujući medijskom praćenju te teme, u posljednih pola godine imamo povećan broj kandidata koji koriste informacije dobijene u Agenciji. Taj nivo povjerenja želimo da unaprijedimo“, rekao je Bandić.
On je dodao da je bitno da radnici ne potpisuju nikakve neispunjene papire, da ne potpisuju ugovore ili izjave koje ne razumiju već da se u tim slučajevima obrate slovenačkom sindikatu za pomoć, te da znaju da se za sva pitanja mogu obratiti i Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije gdje će im pomoć biti pružena. Također, dodao je Bandić, prije odlaska u Sloveniju radnici trebaju da provjere u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH o kakvom se poslodavcu radi, te da se upoznaju sa uslovima rada u Sloveniji.