Fortenova grupa dobila dvije prestižne Google Cloud nagrade

0
189
Dragan Mrkajić iz Fortenova grupe i Burak Goturk, VP & GM, Cloud AI & Industry Solutions

Na najpoznatijoj Googleovoj konferenciji – Google Next 2023 u San Franciscu, Fortenova grupi su uručene dvije nagrade za postignuća u ekosistemu Google Clouda – nagrada u industriji maloprodaje (RetailIndustry Customer Award) i nagrada za transformaciju talenata (Talent Transformation Award). Nagrade je u ime Fortenova grupe preuzeo Dragan Mrkajić, direktor za Data & AI strategiju Fortenova grupe.
Fortenova grupa je tako među velikim brojem korisnika Google Cloud platforme u svijetu prepoznata zbog svojih postignuća u uspješnoj primjeni napredne analitike i umjetne inteligencije u svojim operativnim kompanijama – Konzumu Hrvatska, Mercatoru Slovenija i Mercatoru Srbija, a sve s ciljem razvoja vodećih tehnoloških rješenja u industriji maloprodaje.
“Nagrade Google CloudCustomer Awards prilika su za odavanje priznanja najinovativnijim, tehnički najnaprednijim transformativnim implementacijama clouda u svim industrijama, iz cijelog svijeta, izgrađenima na našoj platformi. Želim čestitati Fortenova grupi na osvajanju ove nagrade kojom se pokazuje kao vodeći inovator u industriji”, rekao je Brian Hall, potpredsjednik marketinga proizvoda i industrije u Google Cloudu.
Prestižna nagrada za korisnike u maloprodaji svjedoči o izuzetnoj upotrebi Google Cloud tehnologije u predviđanju potražnje za svježim proizvodima, optimizaciji asortimana i maksimiziranju učinkovitosti promotivnih aktivnosti, što na kraju potiče rast i zadovoljstvo kupaca. Naravno, to prati i strateško upravljanje timovima i talentima o čemu svjedoči osvojena nagrada za transformaciju talenata. To je priznanje za uspješne inicijative usmjerene na rješavanje izazova pri izgradnji svog tima talenata za realizaciju najzahtjevnijih analitičkih rješenja na tržištima srednje i istočne Evrope.
“Zahvaljujemo Google Cloudu na partnerstvu. Ove nagrade su samo dodatni podstrek za ostvarenje cilja – da nam mašinsko učenje i umjetna inteligencija osiguraju maksimalnu vrijednost podataka kojima raspolažu sve naše kompanije. Time ćemo značajno povećati brzinu donošenja odluka, brže provjeravati valjanost poslovnih ideja i kao rezultat toga – mijenjati i poboljšavati naše poslovne modele na korist svih naših kupaca“, izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.
Korištenjem analitike podataka i mašinskog učenja, Fortenova grupa DataLab je kao Centar izvrsnosti za umjetnu inteligenciju u cijeloj Grupi, radio na modelima optimizacije asortimana proizvoda i promotivnih strategija te poboljšanje sposobnosti predviđanja potražnje za svježim proizvodima. Dokazano je kako rješenja s umjetnom inteligencijom mogu generisati značajnu poslovnu vrijednost.
Tako je AI modul Advanced PromoOptimizer kroz niz A/B testova provedenih u maloprodajnom poslovanju u Srbiji pokazao povećanje promotivne marže za oko 0,5 bodova. AssortmentRecommender AI modul, testiran u više od 60 trgovina u Hrvatskoj, pokazao je postepeni rast prodaje od 1-3% na testiranim kategorijama dok model predviđanja za kategoriju voće i povrće, kroz smanjenje otpada i nedostupnosti robe, u 65% trgovina pokazuje poboljšanje profitabilnosti od cca 8%. Model je trenutačno implementiran u više od 500 trgovina u Hrvatskoj.
“Ova postignuća odražavaju zajedničke napore naših maloprodajnih kompanija i Fortenova grupa DataLab-a u koji smo uspješno regrutovali novi tim data scientista, za uspješnim izlaskom na globalnu scenu“, rekao je Bojan Radlović, Chief Digital Officer u Fortenova grupi.