Francuska zabranila prodaju iPhonea 12 zbog zračenja

0
76
Prema testiranjima ANFR-a, stopa apsorpcije zračenja iPhonea 12 prelazi zakonsku granicu

Appleu je zabranjena prodaja iPhonea 12 u Francuskoj jer je specifična stopa apsorpcije (SAR) zračenja iznad zakonske granice, saopćio je francuski ministar za digitalnu ekonomiju, Jean-Noel Barrot.
Francusko regulatorno tijelo ANFR provelo je testiranja na preko 141 modela mobitela, među kojima je i iPhone 12 te su otkrili da Appleov tri godine star uređaj emitira 5,74 vata po kilogramu kada se nalazi u džepu traperica. Inače, standard Evropske unije za SAR iznosi 4,0 vata po kilogramu.
Kako prenosi Reuters, Apple je u međuvremenu demantirao te tvrdnje, izjavivši da je sve u skladu s regulacijama. S druge strane, Barrot navodi da bi se ovaj problem mogao riješiti softverskim ažuriranjem te da Apple treba promptno reagirati.
“Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dva tjedna. Ako to ne učini, spreman sam narediti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući i za velike tehnološke kompanije”, rekao je Barrot te naveo da će ovaj slučaj proslijediti i ostalim regulatornim tijelima unutar EU.