Francuski LDC preuzima Perutninu Ptuj

0
1713
Ukrajinski MHP kupuje kompaniju Perutninu Ptuj, koja ima svoje pogone i u BiH

Grupa Perutnina Ptuj, koja ima 3600 zaposlenih, uskoro će dobiti novog vlasnika. Prema pisanju portala siol.net, razgovori o prodaji sa Slovenskom industrijom čelika (SIJ), kompanijom u ruskom vlasništvu, u završnoj su fazi.
Za kupovinu Perutnine Ptuj, koja djeluje i u BiH, zanima se najveći evropski proizvođač peradi francuska grupa LDC, koja je prošle godine ostvarila prihod od 3,6 milijardi eura.
“S obzirom da je Perutnina Ptuj otvorila više mogućnosti, konačna odluka još nije donesena”, pojasnili su za Siol.net iz SIJ-a kojeg vodi Andrej Zubicki.
Prodaju Perutnina Ptuj već dugo vremena zahtijevaju kreditori SIJ-a, a među njima su najglasniji ruska državna banka Sberbank i kupci obveznica SIJ-a.
Ulazak SIJ-a u vlasništvo Perutnine Ptuj prije tri godine, uz plaćanje 40 miliona eura dodatnog kapitala, bilo je veliko iznenađenje za kreditore. Danas, SIJ ima više od 90 posto dionica Perutnine Ptuj, a samo prošle godine je kupio još 12 posto dionica, za koje je izdvojio 11 miliona eura. Problem SIJ-a je relativno visok neto finansijski dug koji je na kraju prošle godine iznosio 334 miliona eura i njegovom rastu je najviše pridonijela kupovina Perutnine Ptuj.
Grupa LDC je 2017. godine ostvarila 174 miliona eura dobiti iz poslovanja (EBIT). LDC zapošljava 19.500 ljudi na 75 lokacija u Francuskoj, Španiji i Poljskoj, koja je prošle godine najviše povećala proizvodnju mesa peradi među svim zemljama EU. Većinski vlasnika LDC-a su četiri francuske obitelji: Lambert, Guillet, Huttepain i Chancereul.