Frižideri za čuvanje vakcina protiv Covid-19 uskoro stižu u BiH

0
338
Gudeljević i Rownak Khan razgovarale o potpori UNICEF-a procesu nabave vakcina za BiH

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je putem video veze sa šeficom predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan o suradnji i predstojećim aktivnostima koje se odnose na nabavu vakcina za Bosnu i Hercegovinu.
Govoreći o osiguravanju hladnog lanca za distribuciju i čuvanje vakcina, Rownak Khan je najavila da je oprema za hladni lanac, koju osigurava UNICEF za BiH, već na putu ka Bosni i Hercegovini i izrazila uvjerenje da bi prvi frižider trebalo biti u upotrebi do kraja januara.
Naglasila je da UNICEF nastoji za BiH osigurati najsuvremeniju, digitaliziranu opremu, koja će biti značajna ne samo za čuvanju vakcina protiv koronavirusa nego i za ostale potrebe zdravstvenog sektora u BiH.
U razgovoru je istaknuto i da eksperti UNICEF-a rade na ispitivanju stvarnog stanja u zdravstvenim ustanovama, njihovim potrebama i mogućnostima kao i da će dostavljena oprema biti sukladna ispitivanju koje se već radi podjednako kao i prema potrebama savremenih zdravstvenih sistema.
Šefica UNICEF-a za BiH ponudila je i ekspertnu pomoć tokom cjelokupnog procesa nabavke vakcina.
Gudeljević i Khan razgovarale su i o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju za pružanje usluga nabave između UNICEF-a, dječjeg fonda UN i Vijeća ministara BiH, a koji je preduvjet za daljnju podršku UNICEF-a.
Iskazano je i očekivanje da će procedure za nabavku vakcina u BiH biti provedene u najkraćem mogućem roku kako bi bili uvaženi svi rokovi u vezi sa što skorijim dopremanjem vakcina u BiH, saopćeno je iz Ministrica civilnih poslova BiH.